HEROJ HRVATSKE

Dominik Livaković je počeo braniti zbog legendarnog Španca, a jednu osobu posebno ističe: "Djed je najzaslužniji za ovo gdje sam"

Zanimljivo da se on u djetinjstvu okušao u nekom drugom sportu, a za sve je "kriv" grad u kojem je rođen

Livaković: Fenomenalno branio penale Japancima. 24sata.hr / Anadolija

E. Ć.

5.12.2022

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Mundijala u Kataru, a jedan od najzaslužnijih za to bio je sjajni golman Dominik Livaković. 

Nakon 1:1 u regularnom dijelu igre rezultat se nije mijenjao ni u produžecima, pa se pristupilo šutiranju penala, a tu se istakao Livaković koji je odbranio tri od četiri jedanaesterca Japancima. Odbranio je šut Takumija Minamina, Kaore Mitome i Maje Jošide (Maya Yoshida).


Livaković je ispisao historiju, postavši tek treći golman koji je na Mundijalima odbranio tri penala u raspucavanju. Prije njega to su uspjeli samo Portugalac Rikardo (Ricardo) 2006. godine protiv Engleske, te Danijel Subašić protiv Danske prije četiri godine. Odlični golman zagrebačkog Dinama je pokazao klasu i nema sumnje da će se za njegov potpis otimati brojni evropski klubovi.


Počeo s košarkom

Zanimljivo da se on u djetinjstvu okušao u nekom drugom sportu. Rođen je u Zadru, gradu košarke, pa je se okušao u košarci. I nije bio loš, govorili su njegovi prijatelji, a zanimljivo da je upravo Livaković 2008. godine dao prvi koš u dvorani "Krešimir Ćosić". Tada dvorana nije bila završena, nije bilo ni parketa, ali su taman postavljali koševe. Livaković nije mogao odoljeti, šutirao je i ubacio loptu kroz obruč.

Očigledno je sportski nadaren, jer je, osim u fudbalu i košarci, dobar i u malom fudbalu gdje nikada nije branio, nego igrao. Inače, sin je Zdravka Livakovića, nekadašnjeg sekretara hrvatskog Ministarstva saobraćaja.


Upoznao Bufona

Livaković je ranije otkrio da mu je idol Iker Kasiljas (Casillas) i da je zbog legendarnog Španca počeo braniti, a divi se i njegovom zemljaku, te golmanu Mančester junajteda Davidu De Hei (Gea). Imao je priliku upoznati i čuvenog Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon), a jedna je osoba koja je najzaslužnija za sve što Dominik Livaković čini - njegov pokojni djed Vojmil.

Vojmil je bio doktor, radiolog i bivši član uprave KK Zadar, a sjajni golman mu posvećuje sve uspjehe.

- Od početaka je djed bio uz mene i on je najzaslužniji za ovo gdje sam danas. Naučio me puno o životu, a poniznost je bila na prvome mjestu. I danas je upravo poniznost moja glavna životna vrijednost - rekao je Livaković, prenio je ranije 24sata.


Livaković sa djedom Vojmilom. 24sata.hr

Ljetos oženio dugogodišnju djevojku

Livaković ima 27 godina i prema specijaliziranom portalu "Transfermarkt" vrijedi 8.5 miliona eura. Ta vrijednost će vjerovatno skočiti nakon Mundijala. Inače, karijeru je započeo u Zagrebu, a od 2015. je član Dinama. Za prvi tim "Modrih" ima 185 nastupa.

Inače, Livaković je u junu ove godine oženio svoju dugogodišnju djevojku Helenu Matić. S njom je bio u vezi pet godina, a vjenčao se u svom Zadru. 

Njegovu Helenu su mediji zapazili na Mundijalu 2018. godine, kada su je prozvali "hrvatskom Megan Markl", jer je neodoljivo podsjećala na vojvotkinju od Saseksa.

Dominik i Helena s vjenčanja u Zadru. Sime Želić / Pixsell

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.