DAO CIJELOG SEBE

Halilhodžić: Novom selektoru Maroka sam ostavio recept za uspjeh

Volio bih da sam završio karijeru s uspješnim Svjetskim prvenstvom i rekao dosta, ispričao je Vaha

Halilhodžić: Umjesto da sam u Kataru, evo me ovdje na kiši. TWITTER

A. V.

7.12.2022

Proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić (70) je prije početka Svjetskog prvenstva dao životni intervju francuskom portalu So Foot, u kojem se dotakao i reprezentacije Maroka, iz kojeg je otjeran iako ju je odveo na Mundijal.

- Umjesto da sam u Kataru, evo me ovdje na kiši. Dao sam cijelog sebe u ovaj projekt tri godine i nedostajat će mi to Svjetsko prvenstvo, ali to je život – rekao je popularni Vaha.

Identitet tima

Predsjednik marokanskog saveza Fouzi Lekja (Lekjaa) kritizirao ga je zbog nepozivanja Hakima Ziješa (Ziyech), zbog favoriziranja stranih novinara u komunikaciji, te zbog toga što nije zvao dovoljan broj igrača iz domaće lige.

- Kad dođete u zemlju, ne znate sve dobre igrače, morate ih potražiti. Koliko sam utakmica pogledao u Maroku, najmanje hiljadu. Obnovio sam 80 % tima. Treneru kredibilitet donose rezultati, a reprezentacija Maroka nikad nije bila bolja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Sedam pobjeda i jedan remi, s prosječno tri postignuta pogotka po utakmici. Kasnije su htjeli da zovem neke igrače, a ekipa je ostvarila rezultate bez njih. Nisam pristao, jer izgubiš kredibilitet kad igrači osjete da drugi odlučuju umjesto tebe. Tokom lockdowna sam napisao sportski dokument o identitetu tima, sa svim mogućim detaljima, sa svim automatizmima. Preveli smo ga na pet jezika, jer su Marokanci posvuda. Osjećao sam da nešto mogu napraviti s tom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu. Volio bih da sam završio karijeru s uspješnim Svjetskim prvenstvom i rekao dosta – ispričao je Vaha novinarima So Foota.

Kaže kako je svom nasljedniku ostavio ‘recept za uspjeh‘.

- Da, ali isto sam učinio i u Japanu. Nemam definiran sistem prilagođavam se cijelo vrijeme, svaka utakmica je bitka. Danas svaki igrač ima video zapise svog izravnog protivnika. Sve analiziramo generalno, prednosti i nedostatke protivnika, koristimo puno detalja kako bismo izvukli korist. Sve je programirano, takav je profesionalizam danas...

Nisam pripadao lobijima

Kad je u pitanju Mundijal u Kataru, Halilhodžić ne gleda utakmice Maroka.

- Da sam to učinio, ne bih bio Vahid. Ali nisam ni glup, mogu promijeniti mišljenje ako se to zamoli, ako je to za dobrobit momčadi. Problem u klubu je što je trener postao slaba tačka, prvi koji će dobiti otkaz. Ali ako je glava sportiste slaba tačka, klub ne može postizati rezultate. Nikad nisam pripadao lobijima. Pogledajte portugalske trenere, oni su svugdje jer dobro pričaju, a agenti im jačaju taj lobi.

Kaže kako na Svjetskom prvenstvu navija za Francusku.

- Mogu otići do kraja ako će biti defenzivno dobri. Dešam (Deschamps) je Juventusova škola, pragmatizam i realizam. Nisam ni pogledao spisak igrača Maroka. Jedna me majka zvala jer joj sin nije bio pozvan, plakao je. Ne možete zamisliti kako je teško donijeti takve odluke. Igrač koji je igrao kvalifikacije i nije pozvan, možete mu uništiti život. Ja sam i dalje traumatiziran što sam igrao tako malo (na Svjetskom prvenstvu) 1982. Puno je potrebno da se od toga oporaviš, nije svako za to sposoban. No, igrača koji ne radi dobro i nije discipliniran ću sa zadovoljstvom odstraniti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.