KOMENTAR EKSPERTA

Nenad Bjelica za "Avaz": Hrvatsku ne treba nikada otpisivati

Ne treba ni precjenjivati posljednju pobjedu Portugala. Englezi su malo bolji od Francuza, analizira poznati hrvatski trener

Bjelica: Maroko se pokazao kao ozbiljna ekipa. PIXELL

Piše: G. Šumar

8.12.2022

Poznati hrvatski trener Nenad Bjelica (51) u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" istakao je da su u nokaut-fazi, uglavnom, prošli favoriti.


Portugal ili Maroko

- Osim ispadanja Španije od Maroka, svi ostali rezultati su, manje-više, očekivani. Sve su se nametnuli favoriti, u odnosu na slabije ekipe, tako da sada imamo četiri jaka četvrtfinalna meča i bit će vrlo interesantno gledati ko će izboriti polufinale. Na neki način, neke ekipe koje su u grupnoj fazi malo štekale u osmini finala su pokazale bolji nivo forme. Naprimjer, Argentina je istakla kandidaturu za borbu za svjetskog prvaka - rekao je Bjelica.

I Portugal je bio impresivan protiv Švicarske.

- Bili su sjajni, odigrali su odličnu utakmicu, ali ne bih precjenjivao njihovu pobjedu, jer je Švicarska bila na jednom jako, jako lošem nivou – energetski, taktički, i svakako, kako god to uzmemo. Stvarno su odigrali jednu slabu utakmicu i dali jako puno šansi Portugalcima. To je bilo kao kada je Španija u 1. kolu razbila Kostariku (7:0), a onda se poslije mučila. Jednostavno, Kostarika je u toj utakmici bila jako slaba, tako da ne treba precjenjivati tu pobjedu Portugala. No, Portugalci su u sjajnoj formi, imaju jako širok kadar, ali vidjet ćemo kako će to izgledati već protiv Maroka koji se pokazao kao ozbiljna i teška ekipa za pobijediti, analizira Bjelica i napominje da Marokanci na ovom Mundijalu praktično nisu izigrani ni za jedan gol.

- Jedan gol su zabili sami sebi, dok u ostale tri utakmice nisu primili gol. A igrali su protiv dobrih reprezentacija – Belgije, Španije, Hrvatske... Također, ni u prijateljskim utakmicama pred Mundijal nisu primili pogodak, što govori o stabilnosti te ekipe. Vidjet ćemo sada Portugal protiv jednog takvog, čvrstog protivnika, kako će se nositi s njim.


Minimalan cilj

Kada je u pitanju reprezentacija Hrvatske, koja u četvrtfinalu ide na Brazil, Bjelica na prvu konstatira da su “Vatreni” ostvarili prvi, kako kaže, minimalni cilj.

- Ovo je još jedan veliki uspjeh. Jer, kad vidimo u konkurenciji kojih reprezentacija ostaje, a koje su države već ispale, onda moramo biti zadovoljni i ponosni sa svim onim što je napravila Hrvatska. A sad šta može napraviti protiv Brazila, vidjet ćemo. To su jako teške utakmice u kojima u biti ne možeš ništa izgubiti, nego samo dobiti. Hrvatska je mnogo puta pokazala da kad je najteže može iznenaditi. U toj utakmici treba samo uživati, igramo protiv najvećeg kandidata za titulu i ekipe koja je možda pokazala najviše u dosadašnjem dijelu SP, tako da tu nema nikakvog pritiska. Pritisak je bio do sada, ali sigurno da je Brazil veliki favorit u toj utakmici. No, Hrvatsku ne treba nikada otpisivati.

Polufinalni “šlager” je duel Engleza i Francuza.

- Tu je odnos snaga vrlo izjednačen. Obje ekipe su pokazale stabilnost u formi - imale su po jednu slabiju utakmicu u grupi, ali imaju širok kadar i igrače vrhunske kvalitete. Teško je tu nešto prognozirati, a ako moram na nekoga tipovati, ne zato što navijam za njih, nego što mislim da su malo bolji u ovom trenutku, to su Englezi. Oni su dosadašnje utakmice dobili dosta lagano, imaju vrhunsku kvalitetu... Ukoliko zaustave Mbapea odradit će veliki dio posla i možda se plasirati u polufinale - zaključio je Bjelica

Zimski termin u Kataru

Na pitanje kako gledate na Mundijal u ovom terminu, Bjelica je odgovorio da drugačije nije moglo biti, kada se već odlučilo da se igra u Kataru.

- Tako to treba prihvatiti, ali niko od nas nema onakav osjećaj Svjetskog prvenstva kakav je kada se ono igra na ljeto. S druge strane, gledamo dobar nogomet, s izuzetkom nekoliko utakmica u grupnoj fazi. Mislim na tvrde utakmice koje su završile 0:0. Bilo je i iznenađenja, stadioni su puni, tak da s te strane možemo biti zadovoljni. Međutim, sigurno je da SP pripada ljetu i da će u budućnosti tako i biti - rekao je Bjelica.

Novi angažman

Bjelica je od 29. avgusta, nakon raskida ugovora s Osijekom, slobodan trener.

- Ima nekih novih mogućnosti, ali ništa još nije konkretno. Čekam, polako – doći će... Sad sam malo na HRT-u – komentiram Svjetsko prvenstvo, tako da imam zanimaciju. Vidjet ćemo šta će biti, sve se može promijeniti preko noći - rekao nam je Bjelica.

Nenad Bjelica. NK Osijek

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.