KOMENTAR EKSPERTA

Darije Kalezić iz Utrehta za “Avaz”: Hrvatska nema šanse protiv Brazila

Nizozemci njih nisu forsirali u grupnoj fazi, nego su dijelili minute, rekao je naš fudbalski stručnjak

Darije Kalezić. wikipedia.org

Piše: G. Šumar

9.12.2022

Šef stručnog štaba nizozemskog Utrehta U-21, Mostarac Darije Kalezić (53) u razgovoru za “Dnevni avaz” analizirao je praznik fudbala u Kataru, ali i najavio prve dvije, današnje četvrtfinalne utakmice Mundijala 2022: Hrvatska – Brazil (16 sati) i Nizozemska – Argentina (20 sati).


Tempo igre

- Uživam u fudbalu zbog različitih stilova igre. Naprimjer, Nizozemska igra odbrambeni fudbal, a uvijek do sada je igrala napadački. No, sada su u formaciji 5 – 3 – 2 i s tom igrom su došli među osam najboljih na svijetu, rekao je Kalezić i dodao:

- Francuska igra napadački, ali je to ekipa koja ima prednost, jer može da igra i odbrambeni fudbal. Naprijed imaju mnogo brze igrače koji su u velikom prostoru iza odbrane protivnika opasniji nego sada. Brazil igra napadački daleko od gola. Brazilci su mnogo opasni, kad ubrzaju niko ih ne može pohvatati.

Smatra da se Hrvati ne mogu suprotstaviti Brazilcima.

- Jednostavno, ne mogu ispratiti njihov tempo. Hrvati prema naprijed nemaju brzine da ugroze Brazil. Također, Hrvati se ne mogu opredijeliti za više taktika - u tom smislu su ograničeni. Glavni igrači “Vatrenih” – Mateo Kovačić, Luka Modrić... su umorni, što je dodatni problem. Mislim da Hrvatska nema šanse.


Darije Kalesić. Privatni album

Igrački kadar

Nekadašnji fudbaler Veleža smatra da Nizozemska može pobijediti Argentinu.

- Tu su šanse 50:50. Zašto? Zato što je Nizozemska, kao i Srbija, na početku Mundijala imala problema igračima koji su vraćaju nakon povreda i nisu u formi. Međutim, Nizozemci njih nisu forsirali u grupnoj fazi, nego su dijelili minute. Naprimjer, Memfis Depaj (Memphis Depay) je prvu utakmicu ušao pola sata, drugu je igrao poluvrijeme, a tek treću je počeo i igrao 60-70 minuta... Nizozemci nikoga nisu forsirali, čuvali su snagu, tako da sam uvjeren da se mogu na pravi način suprotstaviti Argentini – zaključio je Kalezić.


Totalna reorganizacija

Kalezić je od 1. jula prošle godine prvi strateg mladog tima Utrehta.

- Ide mi izvanredno. Što se tiče rezultata, tu je situacija katastrofalna – zadnji smo u Drugoj ligi. Međutim, mi imao totalno drugi cilj, a i ne možemo da ispadnemo... Ove sezone smo podmladili ekipu, imamo dosta igrača u startnoj postavi koji imaju 17 godina. Pripremamo mlade igrače za narednu sezonu i razvijamo omladinski pogon, tako da je ovo kompleksna priča. Dugoročno želimo stići AZ, kako bi se borili – strukturalno, za četvrto ili peto mjesto u Prvoj ligi. Zbog toga smo napravili totalnu reorganizaciju omladinskog pogona, kao i totalno drugu viziju rada. Mojim dolaskom u Utreht smo počeli da radimo na tome – rekao je Kalezić, koji je već napravio tri igrača za prvi tim, a još dvojica su pozvana na zimske pripreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.