REAKCIJE NA POBJEDU

Srbijanski medij: "Dajte im Brazil da se igraju, Hrvati pokazali Srbima kako se to radi i napravili čudo u Kataru!"

"Vatreni" su priredili veliku senzaciju, a pobjedu Hrvatske su ispratili i u Srbiji

Hrvati slave, Brazilci u suzama. AP

E. Ć. / Telegraf.rs

9.12.2022

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru, velikom pobjedom nad favorizovanom selekcijom Brazila rezultatom 2:1 poslije izvođenja penala.

"Vatreni" su tako priredili veliku senzaciju, a pobjedu Hrvatske su ispratili i u Srbiji. Naročito je to zanimljivo jer je Srbija u grupnoj fazi igrala sa Brazilom i zabilježila je poraz (2:0).

- Kao što je bilo očekivano, Brazilci su nešto ofanzivnije ušli u meč, što su potvrdili i blagom inicijativom u prvom dijelu meča. Ipak, Hrvati su izgledali sjajno u defanzivi i nisu dozvoljavali Brazilcima da se približe golu.

U nastavku su fudbaleri u žuto-plavim dresovima pojačali ritam i pokušavali da dođu do prednosti, ali se maestralni Livaković u nekoliko navrata pokazao u najboljem svjetlu i sprečio Nejmara i ekipu da dođu do vodstva.

Uslijedili su i produžeci, u kojima je Brazil bolje počeo i nametnuo ritam, što je rezultiralo pogotkom Nejmara u finišu prvog produžetka. Dva dupla pasa i pravi "veleslalom" Nejmara kroz odbranu Hrvatske, a onda i maestralna realizacija pored nemoćnog Livakovića.

Svjesni su bili "Vatreni" da moraju da napadnu svim raspoloživim snagama, što su i uradili. Tri minuta prije kraja produžetaka, na scenu je stupio sjajni Bruno Petković. Oršić se našao u ulozi asistenta, a Petković nije oklijevao i smjestio je loptu iza leđa Alisona.

Uslijedila je i prava drama u penal seriji - upravo ono u čemu su majstori Hrvati. Vlašić je otvorio seriju pogotkom, a potom su bili precizni i Majer, Modrić i Oršić. Livaković je prvo odbranio penal Rodrigu, a onda je odlučujući jedanaesterac promašio Markinjos, što je odvelo "Vatrene" u polufinale Svjetskog prvenstva.

Pokazali su Hrvati još jednom da su pravi specijalisti za neizvjesne završnice, a ova protiv Brazila, bila je već druga na ovom Mundijalu. Hrvatska će u polufinalu Mundijala igrati sa boljim iz duela Nizozemska- Argentina, napisao je Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.