PREMIJER LIGA BIH

Krunoslav Rendulić, novi trener Zrinjskog, za "Avaz": Imam iste ambicije kao Jakirović

Bh. liga je dosta teška i fizički zahtjevna

Krunoslav Rendulić. Zrinjski

Piše: A. V.

26.12.2022

Aktuelni bh. prvak Zrinjski prošlog mjeseca doživio je smjenu na klupi. Sergej Jakirović preuzeo je Rijeku, a na njegovo mjesto došao je hrvatski stručnjak Krunoslav Rendulić (49).


Sitne promjene

Rendulić je posljedni trenerski angažman imao u reprezentaciji Irana, gdje je asistirao Draganu Skočiću, a prije toga je vodio ekipe Gorice, Šibenika i Istre.

Kako je rekao u razgovoru za “Dnevni avaz”, svjestan je izazova koji je prihvatio.

- Da nisam svjestan i da nemam ambicije kao što je imao Jakirović i kao što imaju ljudi u klubu, ne bih ni prihvatio ovaj posao. Jasno je da je rezultat vrhunski, da je za to zaslužan bivši trener i uprava koja ga je pratila – kazao je Rendulić za „Dnevni avaz“.

Zrinjski je prvi dio sezone okončao kao lider na tabeli s tri boda više u odnosu na drugoplasirani Široki Brijeg, te plus šest u odnosu na treći Borac. Upravo ove dvije ekipe Rendulić vidi kao najozbiljnije rivale u borbi za naslov.

- Jasno je da su oni kao prvi pratitelji najopasniji. Ali dugo je prvenstvo. Ima tu nekih 14, 15 kola. Nisu daleko ni Željezničar, a vidim da i Sarajevo isto tako ima ambicije. Bit će sigurno zanimljivo – smatra Rendulić.

Trenutnim igračim kadrom je zadovoljan, ali planira ga pojačati s nekoliko igrača.

- Momčad Zrinjskog je zaista kvalitetno popunjena na svim pozicijama, ali naravno da će biti nekih sitnih promjena. Vidjet ćemo sad kako ćemo reagirati, no generalno imamo ideju dovesti neke igrače. Ostaje da se vidi da li ćemo to uspjeti izrealizirati – otkrio je Rendulić.


Male razlike

Iako još nije debitirao, Premijer ligu BiH je ocijenio kao tešku i fizički zahtjevnu.

- Ne mogu reći da sam pratio svaku utakmicu, ali mogu reći da je liga dosta teška, fizički zahtjevna. Male su razlike u ovim momčadima koje su gore. Svaka utakmica je izuzetno teška. Stoga neće biti lagano. A što se hrvatske lige tiče, mogu reći da je ona ipak malo kvalitetnija u odnosu na bh. ligu – istakao je Rendulić.

Smatra kako će rekonstrukcija terena uveliko doprinijeti kvalitetu lige.

- Hvale vrijedan projekat i inicijativa za svaku pohvalu. Mogu povući paralelu s Hrvatskom u tom dijelu, jer su tamo tereni prije također bili jako loši. Kada su stavljeni hibridni travnjaci, kvalitet fudbala je porastao, što je realno za očekivati da će tako biti i u BiH. Jednostavno nije isto igrati u blatu do koljena i na terenu koji zadovoljava najviše evropske standarde – zaključio je Rendulić.

Pripremne utakmice

Rendulić će obaviti prozivku 9. januara, a već je poznat i plan pripremnih utakmica.

- Imamo dogovorene neke utakmice, tačnije imamo sve osim jedne. Igramo s Moravicama, pa imamo turnir u Gabeli, igramo s Kroacijom Zmijavci... Tražimo još jednog protivnika – otkrio je Rendulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.