REPREZENTACIJA BIH

Hoćemo li izgubiti i Denisa Huseinbašića?

Promjena reprezentacije je još uvijek moguća u ovom trenutku, rekao je veznjak Kelna

Huseinbašić: Da li ću igrati za BiH, ostaje da se vidi. FC Koln

Piše: G. Š.

12.1.2023

Naš potencijalni reprezentativac iz njemačkog Kelna Denis Huseinbašić (21) mogao bi izgubiti pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Naime, on je u novembru prošle godine debitovao za reprezentaciju Njemačke U21, a postoji mogućnost da u junu ove godine nastupi za ovu selekciju na Evropskom prvenstvu za mlade.


Nova pravila FIFA

Prema promijenjenim FIFA pravilima o statusu igrača, koja su na snazi od septembra 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine, a nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnim utakmicama, te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

- Da li ću igrati za BiH, ostaje da se vidi. BiH je domovina mojih roditelja, rekao je Huseinbašić za njemačke medije, a prenosi reprezentacija.ba:

- Tamo sam išao svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, a pola Bosanac. Govorim bosanski i odrastao sam u toj kulturi. BiH mi je mnogo važna. Promjena reprezentacije je još uvijek moguća u ovom trenutku. Radi se i o sportskoj perspektivi, pa ću o tome odlučiti smireno, zaključio je Huseinbašića, koji je rođen 3. jula 2001. godine u njemačkom Erbahu.


Ja sam pola Nijemac, a pola Bosanac

Još nema zvanične potvrde da je naš potencijalni reprezentativac dobio bh. pasoš... No, nadamo se da nakon Zlatana Ibrahimovića i još niz fudbalera nećemo izgubiti još jednog fudbalskog dragulja.

Trenutna tržišna vrijednost veznjaka Kelna, prema njemačkom Transfermarktu, iznosi 2 miliona eura, što je njena maksimalna vrijednost. U septembru prošle godine ona je iznosila 500 hiljada eura, nakon što je iz njemačkog niželigaša Kikers Ofenbaha prešao u redove poznatog njemačkog bundesligaša.

Prije tačno godinu Huseinbašićeve noge bile su procijenjene samo na 175 hiljada eura.

Podsjetimo, Huseinbašić je ove sezone odigrao ukupno (u svim takmičenjima) 17 utakmica za Kelna i postigao sedam golova, uz tri asistencije. Na terenu je proveo 887 minuta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.