NOGOMET

Južnoamerički teniser otkrio kako se tačno namješta i koliki je zapanjujući razmjer kriminala!

Ogromna zarada

Autor:(A. Vr.)

20.1.2016

Namještanje rezultata u tenisu postalo je opće mjesto, čak su i ponajbolji igrači svijeta u nekom trenutku svoje karijere uprljali ruke.

Tvrdnja je to penzionisanog igrača iz Južne Amerike, s kojim je razgovarao BBC, ali koji je, dakako, htio ostati anoniman. Prema njegovim informacijama, klađenje u tenisu kontroliraju "tri velike grupe" i sve transakcije prema igračima vrše se u gotovini, bez posredstva banke.

- Namještanje na Touru je neka vrsta javne tajne, o kojoj se ne smije govoriti. Uočimo je i pretvaramo se da ništa ne znamo. Svaka od tri grupe ima svoje ljude koji pristupaju igračima. Imaju i svoje račune, njih 50 ili 60, na koje polažu manje količine novca. No kada se to zbroji, zarada je ogromna - tvrdi BBC-jev izvor, prenosi jutarnji.hr.

Igrač o kojem znamo samo to da je prošle godine na Touru odigrao nekoliko mečeva i da se sada bavi trenerskim poslom kaže da se „dobro zna ko pušta mečeve“, jer "lako je prepoznao suparnike koji bi namjerno promašivali ili reternirali u sredinu“.

- Igrači su među sobom razmjenjivali suptilne komentare koji su indicirali da je meč namješten. Da se dogovaraju rezultati, postalo mi je jasno prije dvije godine kada mi je jedan od njih otkrio rezultate sljedeća dva turnira. I to ne bilo kakva turnira, nego Mastersa, tamo gdje su igrali najbolji. Tačno mi je rekao ko će pobijediti i na koji način. Nakon što se sve odvilo kao što je predvidio, nisam mogao vjerovati. Kad vidiš kako jedan igrač lakoćom pobjeđuje, a onda odjednom promašuje apsolutno sve, jednostavno ne možeš vjerovati - ispričao je.

Misteriozni Južnoamerikanac dodao je i da je Tennis Integrity Unit (TIU) dobro obaviješten o kriminalu, ali ga „ne želi zaustaviti“.

Jasno je da cijelu ispovijest treba uzeti s velikom rezervom. BBC-jevi novinari ističu da su kasnije u više navrata pokušali ponovno dobiti dotičnog tenisera, kako bi im pojasnio koliko se tačno može zaraditi od namještanja, ali on se više nije javljao na telefon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.