NOGOMET

DRAMATIČNO UPOZORENJE Budite sigurni u jednu stvar, sportisti će nakon ovoga umirati na terenima!

Najveća teniska doping afera zadnjih godina

Autor:(A. Vr.)

10.3.2016

- Budite sigurni u jednu stvar! Sportisti će nakon ovoga umirati na terenima, poručio je Ivars Kalvins, pronalazač i proizvođač lijeka meldoniuma, koji je gotovo uništio karijeru Marije Šarapove.

Najveća teniska doping afera zadnjih godina mogla bi koštati karijere slavnu rusku teniserku, ali prozvanim se našao i pronalazač zabranjene supstance - latvijski naučnik Ivars Kalvins.

"Zabrana našeg lijeka je čisti kriminal! Budite sigurni, sada će porasti broj smrti sportista na terenima. A ko će za to odgovarati? Sigurno ne WADA (Svjetska antidopinška agencija) - oni će sa sebe skinuti odgovornost. Ovo zapravo znači da će sportisti sami biti krivi jer su prešli granicu", izjavio je Kalvins, koji je meldonium (poznat i pod imenom mildronat), sintetizirao osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Po Kalvinsu, WADA-ina zabrana meldoniuma od 1. januara ove godine 'uskratit će sportašima prilika da se zaštite i spase vlastiti život'.

"Nikako se ne mogu složiti da se taj lijek naziva dopingom, ali je ipak stavljen na listu zabranjenih sredstava kao 'regulator metabolizma'. Više ne znam gdje bih prostestovao i protiv koga se borio", poručio je Latvijac.

Šarapova je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Los Angelesu objavila kako je bila pozitivna na dopinškoj kontroli tokom ovogodišnjeg Australian Opena. Ruska je teniserka otkrila kako je pismenim putem obaviještena o pozitivnom nalazu, a objasnila je i zašto je koristila kontroverzni lijek.

"Meldonium sam prvi put koristila 2006. godine zbog manjka magnezija u organizmu. Također, koristila sam ga, uz još neke lijekove, kao prevenciju kako ne bih oboljela od dijabetesa. Znala sam imati simptome dijabetesa, a i u mojoj porodici postoje slučajevi oboljenja od te bolesti", rekla je Šarapova uz zanimljivu napomenu da je meldonium uzimala punih deset godina.

Meldonium se inače koristi za liječenje slabe cirkulacije i dotoka krvi u određene dijelove tijela, a pomaže i kod dijabetesa. U SAD-u je naprimjer, zabranjen, dok se u Rusiji, Aziji i zemljama istočne Evrope izdaje na recept.

Po mišljenju stručnjaka s kojima ovih dana pričaju svjetski mediji, meldonium omogućava bolji protok kisika kroz stanice, a oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Skladno tome, sportisti  koji ga koriste stiču nepoštenu prednost u odnosu na druge takmičare, smatra WADA, zbog čega je i dospio na listu zabranjenih sredstava u sportu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.