NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO Da li je ovo najprljavija atletska trka svih vremena?!

Istinu nismo znali tad

(A. Vr.)

 

U sportu postoje oni koji ga vole više nego mnogo toga na svijetu, ali i oni koji vole sebe više nego bilo šta na svijetu. Pred vama je priča o tome šta se desi kada se u jednoj trci nađe više onih drugih.

London, 2012. Atletska nadmetanja na Olimpijskim igrama. Finale na 1.500 metara, ženska konkurencija.

Prvi krug je prošao prilično nezanimljivo, sve takmičarske su bile suzdržane, ne otkrivajući svoje namjere. U drugom je ritam neznatno počeo da se podiže, kao i u trećem. A u posljednjem se odvijala velika borba.

Dvije stotine metara prije kraja svjetska šampionka i iz Osake (2007) i iz Berlina (2009) Marijam Jusuf Džamal iz Bruneja, krenula je po novo zlato, prvo sa Igara. Ali, onda je počela ludnica na stazi. Prestigle su je dvije Turkinje, pa jedna Etiopljanka, prijetila je i ruska atletičarka...

Na kraju, Džamalova je ipak stigla treća, iza Turkinja Čakir Alptekin i Gamze Bulut, a ispred Tatjane Tomaševe i Abebe Aregavi.

I, iako je prošlo tri i po godine od te trke, ona ponovo dolazi u centar pažnje. Jer, kao akterke najnovijih doping skandala, neke učesnice ovog finalnog nadmetanja u Londonu postarale su se da to postane "najprljavija trka u historiji atletike".

Pobhednica Apltekin služi osmogodišnju kaznu zbog anomalija koje su primećene u njenom biološkom pasošu. Obrisani su joj svi rezultati.

"Srebrna" Gamze Bulut je od proše nedhelje predmet istrage Shvetske atletske federacije zbog identičnih problema - nalazi krvi i urina mijenjaju joj se, tačnije "osvježavaju" neprirodno brzo, što je jedna od indicija da koristi "krvni doping", ili neko drugo nedozvoljeno sredstvo.

Četvrtoplasirana Tatjana Tomaševa iz Rusije nije uhvaćena u prekršaju na Igrama, ali je prije njih morala da odsluži dvogodišnju suspenziju - zbog dopinga.

Petoplasirana Abeba Aregavi, šampionka svijeta iz 2013, nedavno je "pala" na Meldonijum, istu supstancu zbog koje je kažnjena teniserka Marija Šarapova.

Sedmoplasirana Natalija Karajeva trenutno služi svoju kaznu zbog problema sa biološkim pasošem, a dvogodišnju suspenziju trenutno ima i devetoplasirana Jekaterina Kostetskaja.

Od devet najuspešnijih učesnica finalne trke u Londonu, njih šest su kažnjavane ranije ili trenutno zbog korištenja nedozvoljenih supstanci/postupaka. Htjele su da sebe stave ispred ostalih, ne mareći za trud konkurencije i talenat koji posjeduje. Samoživost ih je, na kraju, skupo koštala, prenosi blic.

Liza Dobriski, Engleskinja koja je zvanično bila deseta, smatra da je zapravo bila - četvrta. Sa razlogom.

- Voljela bih da se vratimo u taj trenutak, da ponovo trčimo. Prosto da se sjetim tih lijepih osećaja. Ali, da sada stvarno uživam. Htjela sam da se prepustim činjenici da je sjajna stvar biti akter olimpijskog finala, kao što bi olimpijsko iskustvo i trebalo da bude... ali, ono je sada zauvijek uništeno - kaže za "Independent" Dobriski koja je bila "četvrta" i tada, ali i četiri godine ranije.

U Pekingu 2008. joj je bronza izmakla za tri desetinke. Tu medalju osvojila je Natalija Tobias iz Ukrajine, koja je malo kasnije suspendovana jer je utvrđeno da se dopingovala testosteronom.

"Najprljavija atletska trka u historiji" - zvanični rezultati

(zvjezdicom označene učesnice koje su koristile doping)

* 1. Ašli Čakir Alptekin (Turksa) 4:10,23

* 2. Gamze Bulut (Turska) 4:10,40

3. Marjam Jusuf Džamal (Brunei) 4:10,74

* 4. Tatjana Tomaševa (Rusija) 4:10,90

* 5. Abeba Aregavi (Etiopija) 4:11,03

6. Šenon Rouburi (SAD) 4:11,26

* 7. Natalija Kareiva (Bjelorusija) 4:11,58

8. Lusija Klocova (Slovačka) 4:12,64

* 9. Jekaterina Kostetskaja (Rusija) 4:12,90

10. Liza Dobriski (V. Britanija) 4:13,02

11. Laura Vajtman (V. Britanija) 4:15,60

12. Helen Onsando Obiri (Kenija) 4:16,57

NA VRH

Podijeli članak na