NOGOMET

Kakva greška Bayerna! Mogli kupiti Neymara za 24 miliona eura, ali im bio preskup

Avaz.ba

7.8.2017

Ko zna gdje bi Neymar danas bio da je 2010. Bayern odlučio dati 24 miliona eura, koliko je Santos tada tražio za 17-godišnjaka.

Brazilca, koji je ovih dana u rekordnom transferu od 222 miliona eura, iz Barcelone otišao u PSG, tada je zastupao poznati riječki menadžer Predrag Rački.

"Bila je 2010. godina, zimski prijelazni rok. Danny Budimir, nekadašnji igrač Orijenta, koji je u Chicagu po okončanju igračke karijere otvorio menadžersku agenciju Golden Goal Sports & Marketing, stupio je u kontakt s Neymarovim agentom Wagnerom Ribeirom, a ja sam istovremeno, posredstvom dugogodišnjeg prijatelja Giovannija Trapattonija, dogovorio razgovor s tadašnjim sportskim direktorom Bayerna, Christianom Nerlingerom", za Novi list priča Rački pa nastavlja:

"Ribeiro je Budimiru i meni dao punomoć da, uz njega, zastupamo Neymara u pregovorima s Bayernom. Sjećam se da mi je Danny prethodno poslao link da vidim o kakvom je igraču riječ. Vidjelo se odmah da je Neymar klasa, već tada je, iako je imao samo sedamnaest godina, driblao po nekoliko igrača u sprintu i imao besprijekornu tehniku, jedino je bio puno mršaviji nego danas."

Dani Alves otkrio da je Neymar lagao

"Sastao sam se u Münchenu u s Nerlingerom, prethodno smo dvaput razgovarali telefonom. Rekao mi je u razgovoru da znaju ko je Neymar, da je riječ o jednom od najtalentiranijih mladih igrača na svijetu. Ispada da je zapelo na cijeni, tada je za Neymara trebalo platiti 18 miliona eura, uvećanih za neke bonuse. Konačna cijena iznosila je 24 miliona eura, ali Nerlinger mi je rekao da će ga dalje pratiti, ali da klub ne namjerava dati toliki novac za igrača koji još nije imao niti osamnaest godina."

Bayern je tako propustio Neymara, koji je u ljeto 2013. iz Santosa stigao u Barcelonu za 88,2 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.