NOGOMET

Odlomci Dnevnika Ane Frank bit će čitani pred svaku utakmicu Serije A, navijači Lacija zatečeni

FOTO: AFP

Avaz.ba

24.10.2017

Uoči svake ovosedmične utakmice nogometnog prvenstva Italije - Serije A, bit će čitani odlomci Dnevnika Ane Frank, odlučio je Fudbalski savez Italije. 

Cilj odluke je da se se osudi antisemitizam navijača Lacija i očuva uspomena na holokaust. 

Navijači Lacija izazvali su buru u Italiji pošto su koristili naljepnice s likom Ane Frank u dresu njihovog velikog gradskog rivala Rome.

Sve utakmice koje će se ove sedmice igrati u Seriji A, B i C, kao i amaterskim i omladinskim ligama Italije počinjat će minutom ćutanja. 

Roma i Lacio dijele isti stadion i najžešći navijači Lacija, poznati po ekstremnodesničarskim stavovima su u posljednjoj utakmici bili na južnoj tribini, rezervisanoj za navijače Rome, pošto je njihova sjeverna tribina zatvorena zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica.

Navijači Lacija su to iskoristili da "uvrijede" svoje suparnike lijepljenjem naljepnica Ane Frank u dresu Rome, osim uobičajenih antisemitskih slogana. 

Ovake postupke osudili su brojni političari iz Italeije, ali i Evropske unije. 

Lacio će svake godine slati 200 svojih mladih navijača u logor Aušvic, kako bi se obrazovali, čime će pokušati iskorijeniti ovu negativnu pojavu.

Oglasili su se i organizovani navijači Lacija koji su u saopštenju naveli da "naljepnice nisu kriminal". 

"Zatečeni smo ovolikom medijskom bukom. Po zakonu, nije kriminal reći suprotstavljenom navijaču da pripada drugoj religiji", navodi se u saopštenju koje su potpisale vođe navijačke grupe pod nazivom "Irudičibili" (Nesalomivi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.