NOGOMET

Navijači Lacija krenuli u pravnu borbu protiv sudije Đakomelija i VAR asistenta Di Bela

Avaz.ba

20.12.2017

Grupa navijača Lacija počela je danas pravnu akciju protiv sudije i video asistenta, koji su učestvovali u konraverznim odlukama u utakmici u kojoj je rimski tim poražen od Torina.

Advokati kancelarije "Previti", koji zastupaju navijače, izjavili su da je "prijedlog za prijateljski sporazum, prvi korak prije sudskog poziva" upućen sudiji Pijeru Đakomeliju (Piero Giacomelli) i video pomoćniku Marku Di Belu (Marco Di Bello). 

Lacio je 11. decembra izgubio od 3-1 Torina u Rimu, nakon nekoliko kontroverznih odluka, uključujući i isključivanje najboljeg napadača Lacija Ćire Imobilea (Ciro Immobile). 

Temperatura je skočila nakon što je Đakomeli propustio svirati penal, nakon što je Torinov igrač Falke (Falque) očito igrao rukom. 

Bijesni Imobile krenuo je glavom prema protivničkom igraču Nikolasu Burdisu (Nicolas Burdisso). 

Immobile je dobio crveni karton nakon što je sudija konsultovao video asistenta. 

Odluka je izazvala bijes svih Laciju, od predsjednika kluba Klaudija Lotita (Claudio), trenera Simonea Inzagija (Inzaghi), igrača i navijača.

Prema advokatskoj kancelariji, "optužba tereti dvojicu zvaničnika za jedan od najtežih profesionalnih prekršaja, jer nisu vidjeli i sankcionisali igranje rukom, iako su koristili VAR tehnologiju". 

Zbog ove povrede odgovornosti, advokatska firma smatra da bi nadoknadu trebalo isplatiti "svakom navijaču, lišenom prava da uživa svoju sportsku strast", prenosi AFP. 

Sistem VAR  predstavljen je u ovoj sezoni Serije A, a može se koristiti samo u četiri situacije - nakon postignutog gola, sviranja/ne sviranja penala, direktnog crvenog kartona ili ispravljanja pogrešnog identiteta sankcionisanog igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.