NOGOMET

Da li nogometne sudije trebaju krivično odgovarati: Nakon penala za Lion trebali bi razmisliti

R. Be.

22.12.2017

Nogometne sudjije uvijek su bile na udaru sportske javnosti, a posljednjih godina pritisak na djelioce pravde uveliko je porastao.

Jedan od razloga za sve veću nervozu su enormne količine novca koje se vrte oko nogometa, ali posljednjih godina sve su češće kriminalne odluke sudija, koje su toliko pogrešne da nerviraju i one koji rijetko gledaju nogomet. 

Nedavno smo svjedočili apsolutnom ludilu na utakmici Lacio - Torino, gdje glavnom sudiji ni video-tehnologija nije bila od pomoći da vidi očito igranje rukom, koje je vidio cijeli stadion i svi pored tv ekrana.

Da se sudijski apsurdistan nastavlja pokazao je i susret Tuluz - Lion,  kojem su gosti slavili pobjedu 2:1, ali su jedan gol postigli iz fantomskog penala. 

Napadač gostiju Diaz utrčao je u kazneni prostor domaćih i nakon što je golmana domaćih, Lafonta, obišao, odlučio je da glumi za oskara. 

Pao je kao da se našao u ringu s nekim od najvećih majstora borilačkih vještina. 

I kada su svi očekivali da mu sudija da zasluženi žuti karton, sudija Leteksijer (Letexier) je odlučio pokazati na bijelu tačku.

Nervoza i bijes mogli su se rezati na stadionu, a zvižduci na kraju prvog poluvremena bili su dovoljni pokazatelji kvaliteta suđenja.

Postavlja se pitanje da li osim suspenzija nogometnih sudija treba uvesti i određenu krivičnu odgovornost za ovako kardinalne greške. 

Jer, kao što rekoše italijanski advokati u slučaju penala za Torino, - uskraćeno je navijačko pravo na strasti-.

Pogledajte kakav "penal" je to bio. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.