NOGOMET

Nekada je na treninge putovao autobusom po devet sati dnevno, a danas je jedan od najboljih igrača svijeta

Avaz.ba

25.12.2017

Iza Egipćanina Muhameda Salaha godina je iz snova.

Jirgen Klop ljetos ga je kupio za 40 miliona eura i za tu lovu dobio igrača koji je u 27 nastupa zabio 21 puta i šest puta asistirao, znači krivac je za tačno gol po utakmici.

Danas je vodeći strijelac engleske Premier lige sa čak 15 postignutih golova i vozi se u automobilima vrijednim nekoliko miliona eura, a nekada je na trening dolazio na potpuno drugačiji način.

Naprotiv, i u težim uslovima od uobičajenih jer je na treninge u Egiptu morao putovati i po devet sati dnevno autobusom, a kako direktna linija gradskog busa na tako udaljenoj relaciji ne postoji, morao je presjedati desetak puta kako bi konačno stigao na trening, piše ESPN.

"Prvi klub bio je pola sata udaljen od mog sela u Basyounu, potom sam potpisao za klub iz Tante, ona je bila udaljena sat i pol vožnje pa tek onda u Kairo, koji je četiri pol sata vožnje u jednom smjeru i tako pet dana sedmično,“ ispričao je Salah.

"Odlazio sam iz škole ranije kako bih stigao na trening, bio sam u školi od sedam do devet, a klub mi je sredio opravdanje za raniji odlazak jer sam u 14 sati morao biti na treningu.“

"U školi sam bio po dva sata dnevno, da nisam uspio kao nogometaš, ne znam što bih sad,“ otkrio je.

Salah je danas najprepoznatljivije sportsko lice u Egiptu i sjajan primjer isplativosti uporonosti, već s 20 godina zaigrao je za prvi klub u Evropi, Arab Cotractorsi prodali su ga Baselu i ostalo je historija, preko Čelzija, Fiorentine i Rome probio se do Liverpulovog dresa i postao junak Enfilda.

„Želio sam biti netko poseban, nogomet mi je bio prvi izbor, ali nisam znao kako ću to točno ostvariti. Počeo sam s dna, nisam imao ništa, samo san da postanem netko i nešto,“ zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.