NOGOMET

Ukrajinka potvrdila: Na SP-u u Saudijskoj Arabiji neću igrati, jer ne želim nositi burku

Avaz.ba

26.12.2017

- U samo nekoliko dana izgubit ću dvije titule svjetske prvakinje, samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim da igram prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim da nosim hidžab i abaju (duga haljina) te se pritom osjećam kao sekundarno biće. To je na svom Facebook profilu napisala ukrajinska šahistkinja Ana Muzičuk (27) potvrdila je da neće igrati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji zbog, kako kaže, kršenja ljudskih i ženskih prava u toj državi. 

Dvostruka svjetska šampionka se tako automatski odrekla borbe za odbranu titule, ali to joj je u ovom trenutku manje važno od toga da bude dosljedna u stavu koji je u suprotnosti sa zakonima u Saudijskoj Arabiji.

Muzičuk neodlaskom u Saudijsku Arabiju propušta i priliku da "napadne" prvu nagradu na takmičenju, čiji je nagradni fond 250.000 dolara. 

- Prije tačno godinu postala sam šampionka svijeta i bila sam najsretnija osoba u šahovskom svijetu, ali danas se osjećam zaista loše. Spremna sam da branim svoje principe pa i po cijenu propuštanja takmičenja na kojem bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno - kazalaje Muzičuk. 

On ja dodala da joj je "osjećaj zaista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela".

- Identična situacija je i što se tiče moje sestre Marije koja je odustala od Svjetskog prvenstva u Iranu i sretna sam što imamo isti stav  - kazala je Ana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.