NOGOMET

Najveći monstrumi čovječanstva: Hitler, Karadžić, Bin Laden, Čaušesku i društvo voljeli su nogomet, a ovo su klubovi za koje su navijali

Avaz.ba

2.1.2018

Britanski tabloid The Sun objavio je listu klubova za koje su, među ostalima, navijali Hitler, Gaddafi, Karadžić i mnogi drugi zločinci i diktatori, a za neke od njih postoje prilično zanimljive.

Kontroverzni italijanski političar Antonio Raci izjavio je kako mu je Kim Jong-un u privatnom razgovoru priznao da je veliki navijač Mančester junajteda. No, kada su ga upitali može li se Kim uporediti s nekim od heroja Junajteda poput Erika Kantone ili možda Ibrahimovića, Raci je odgovorio: "Nikako. Kim je Kim - samo je jedan kao on."

Na sreću "Crvenih vragova", Kim Jong-un jedini je diktator koji je navijao za Junajted.

Diktator Robert Mugabe (93) Zimbabveom upravlja od 1987. godine. Neslavno prozvan "mesar iz Hararea" zbog svojih djela, veliki je fan nogometa, a klub za koji navija je Čelzi iako voli i Barcelonu.

Jednom prilikom rekao je: "Obožavam i pratim nogomet. Ja sam navijač Čelzija, ali i Barcelone i uvijek želim da zabiju pogodak. Kada gledam nogomet, ne želim da me iko ometa. Čak i moja žena zna da se treba odmaknuti od mene jer nekad znam od ljutnje razbijati sve ispred sebe."

Prije nego li je postao vođa najveće terorističke grupe na svijetu, Osama bin Laden bio je strastveni navijač Arsenala.

Prije je živio u Londonu s porodicom te je često odlazio na Highbury gledati utakmice Arsenala, čak je kupovao i dresove svojoj djeci.

Navijači Arsenala čak imaju i navijačku pjesmu o njemu, no ona je bila brzo zabranjena na utakmicama Arsenala.

Nakon što je došao kraj libijskome vođi Muameru Gadafiju pronađena je šolja s Liverpulovim grbom među njegovim osobnim stvarima.

Njegov sin, Al-Sadi, čak je pokušao postati profesionalni nogometaš. No ipak je na kraju postao direktor Juventusa te je uložio velik novac u staru damu. Također je u jednom trenutku razmatrao uložiti i u klub s Anfielda.

Francisco Franko pamćen je kao fašistički diktator Španjolske. No, osim po tome, poznato je kako je prvotno bio navijač Atletiko Madrida te je kasnije postao navijač Reala nakon što je kraljevski klub osvojio nekoliko puta Ligu prvaka.

O Radovanu Karadžiću već znamo puno, no malo je poznato kako je postao navijač milanskog Intera nakon što su u klub došli Mihajlović i Stanković.

Sve do revolucije 1989., rumunjska vojska upravljala je Steauom. Diktator Čaušesku je zapravo živio san svakog nogometnog fana - upravljao je klubom koji je volio.

Također je odlučivao i o transferima, uključujući i onaj Džordža Hadžija u Steauu bez prethodnog pristanka igrača i njegovog kluba Sportula. Steaua je osvojila domaće prvenstvo šest godina u nizu te su osvojili Ligu prvaka 1986.

Dugo se špekuliralo o tome da je Adolf Hitler bio navijač Šalkea. Ponajviše zog toga što je momčad iz Gelsenkirchena osvojila šest naslova prvaka za vrijeme Trećeg Reicha.

No, 2008. godine, predstavnik za odnose s javnošću Šalkea Gerd Fos objavio je kratak tekst u kojem se poriče bilo kakva povezanost Šalkea i Hitlera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.