NOGOMET

Vidovita Džemila predviđa sudbinu bh. sporta: BiH 99 posto ide na Euro, Prosinečki ne bira sredstva...

Vidovita Džemila: Generalno, bit će dosta uspjeha

Piše: A. MIZDRAK

12.1.2018

Smijali se mi ili ne, praznovjerje je sastavni dio današnjeg sporta. Postoje nogometaši koji nikada na teren neće kročiti lijevom nogom, mnogo ih prije ulaska na stadion prouči Fatihu, prekrsti se ili izvrši neki ritual za koji smatraju da će im pomoći. Britanci su se proteklih dana raspisali kako je jedan vudu vrač najzaslužniji što Romalu Lukaku više ne igra za Everton.

Poput heroja

Ti isti Britanci su grupnom terapijom i bioenergijom pokušavali izliječiti svoju najveću zvijezdu Dejvida Bekama (David Beckham) koji je povrijedio Ahilovu tetivu neposredno pred Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine.

A, šta je s nama, Bosancima i Hercegovcima? Hoće li se Mirza Teletović vratiti na parket? Hoće li nogometna reprezentacija BiH zaigrati na Euru? Kakva nas, generalno, sportska 2018. godina očekuje? Odgovore na ta pitanja pokušali smo dobiti od, kako priča sarajevska čaršija, jedne od najboljih vidovnjakinja u našoj zemlji - vidovite Džemile.

- Vidim veliku borbu, ali i uspjeh u 2018. godini kada je sport u pitanju. Za te uspjehe bit će najzaslužnija mlađa muška osoba koja će nam svima donijeti puno radosti. Ime ne vidim, ali vidim da je visok, da je šutljiv i namrgođen. Svi ćemo se radovati – kazala je Džemila.

Je li to možda Edin Džeko, upitasmo Džemilu?

- Edin će povući mlađe igrače za sobom. On će im davati savjete i motivirati ih. Međutim, on će imati problema u privatnom životu i zbog toga će pružati nešto slabije igre – kazala je Džemila.

Znači li to da bi ubrzo Edin mogao okončati reprezentativnu karijeru?

- Ne, igrat će još Edin i bit važan igrač naše selekcije. Još će nama naš Džeko podariti radosti – dodala je Džemila.

Iznenadilo nas je sportsko znanje koje Džemila ima. Prebacila je potom priču na Jusufa Nurkića, NBA zvijezdu i člana Portlanda.

- Kad je ono rođen Nurkić?

23. avgusta 1993. godine u Živinicama, odgovori naš novinar.

- Ma vidi se odmah ogroman potencijal kod Nurkića. To je naša zvijezda koja se neće tako lako ugasiti. Njegov uspjeh ide ka vrhu, vidim da će ubrzo promijeniti klub. Ovi u sadašnjem klubu će plakati, a u novom će biti poput heroja. Kako finansijski tako i na sportskom planu Nurkića očekuje ogroman uspjeh i slava – rekla je Džemila.

A šta je s Mirzom Teletovićem. On nam je bolestan od plućne embolije. Neki mu predviđaju kraj karijere. Uslijedila je sada već ustaljena praksa. Datum i mjesto rođenja. Nekoliko sekundi pauze i Džemila dobiva viziju.

Nurkić: Zvijezda koja se neće ugasiti

Ma kakav kraj

- Ma kakav kraj karijere. Nastavit će on. Pauzirat će 21 mjesec i onda nastaviti karijeru. Nije njemu samo plućna embolija problem, vidim probleme i na desnoj strani njegovog tijela. Ali, sve će to Mirza savladati – kazala je Džemila.

Sada pitanje koje zanima čitavu BiH - hoće li nas novi selektor BiH Robert Prosinečki odvesti na Euro? Kratka stanka, a onda...

- Prosinečki je uporna osoba. On za svoje ciljeve “gazi preko mrtvih”. On neće birati načine da ostvari cilj. Vidim da ćemo igrati na Euro 99,99 posto. To je zapisano – odgovorila je.

Sarajevo će opet organizirati Olimpijske igre, ali ne u doglednoj budućnosti, tvrdi Džemila.

- Za to neće biti zaslužni naši političari, već ljudi iz inozemstva. Naši sportisti svojim rezultatima će se izboriti za to – rekla je Džemila.

Obradovala je Džemila i sve navijače Veleža.

- Velež će se, sigurno, vratiti u Premijer ligu, ali to neće biti ubrzo – zaključila je Džemila.

Ko će biti prvak BiH: Srce protiv vizije 

Najviše neizvjesnosti kod Džemile bilo je oko novog prvaka BiH u nogometu. Upitali smo je hoće li se na kraju radovati Željezničar, Sarajevo, Široki ili Zrinjski. Opet pauza, ali ovaj put Džemila nije mogla dobiti viziju.

- Ne mogu. Miješa mi se srce i vizija. Navijač sam Sarajeva i ne mogu odgovoriti na to pitanje. Izvinite – kazala je Džemila.

Tan će napraviti stadion

S obzirom na to da je navijač Sarajeva, Džemilu smo upitali za sudbinu bordo kluba.

- Vinsent Tan će u klub uvesti još jednu stranu osobu. Vidim da planiraju gradnju stadiona i to bi moglo biti gotovo za pet godina. Vidim da će početi gradnja pa stati, ali će na kraju biti gotovo – kazala je Džemila.

Negativne sile u KK Bosna

Vidovnjakinja je kazala i kakva sudbina očekuje bivšeg evropskog prvaka KK Bosna.

- Negativne sile su oko Bosne. Neke osobe imale su interes i plaćeno im je da naškode Bosni – rekla je Džemila.

Džumhur će u top 10

Damir Džumhur odigrao je sezonu iz snova. Bh. igrač trenutno je 30. teniser svijeta, a hoće li dodatno napredovati u 2018. godini zna Džemila.

- Naredne dvije godine Džumhur će imati uspjeha, a onda mu slijedi blagi pad, pa će opet napredovati. Ja ga u doglednom periodu vidim među deset najboljih tenisera na svijetu. Da vas ne lažem, prvi neće biti – kazala je Džemila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.