Đoković osuo paljbu na ATP: Tretiraju nas kao životinje u kavezu

Avaz.ba
19.01.2018 13:14

Prilikom obraćanja srpskim medijima u Melburnu, Novak Đoković je iznio niz do sada na ovaj način neizrečenih kritika na račun ATP organizacije i stanja u svjetskom profesionalnom tenisu, potaknut nesnosnim uvjetima u kojima su on i Monfis (Gaël Monfils) igrali njihov meč (a po još većoj vrućini danas i ostali učesnici turnira) i medijskom “hajkom” na njegovu ulogu na “kontroverznom” sastanku Igračkog savjeta ATP teniskih profesionalaca.

- Volio bih da nije tako, ali je sada skoro potpuno jasno da je naš sport postao više industrija, biznis - nego takmičenje. Meni, čiji motivi bavljenja tenisom su prije svega sportski, i koga igram iz strasti za njim, ovo nikako ne može da bude blisko. Mi se sve više osjećamo kao da smo samo dio ove industrije, jer stalno nam se dodaju novi turniri, nove obaveze i nema naznake da će ih biti manje. Igrači su pod strašnim pritiskom, u stalnim obavezama da igraju turnire, brane poene i osnovni interesi igrača u takvoj “industriji sporta” bivaju sekundarni.

- Primarno je da se karte prodaju, zaradi novac, ispune zahtjevi televizijskih ugovora - a ono što mi mislimo o svemu dolazi tek poslije toga. Na neki način vas promatraju kao životinje u kavezu. Naravno, ne želim da zvučim nezahvalno, i sve sam samo ne to zbog toga što mi se ukazala prilika da kroz tenis imam ovakav život i bavim se sportom koji volim. Ali, smatram da imam pravo da kažem pred javnošću da treba da se razgovara o tome da li tenis treba da se igra po ovakvim vremenskim uvjetima, da se čuje naše mišljenje i istaknu određene stvari za koje smatramo da nisu korektne - ističe Đoković, i skreće pažnju na neke od osnovnih postulata uspjeha i popularnosti tenisa danas:

- Na kraju krajeva, mi igrači smo ti koji pravimo “šou” u kome publika uživa, i bez nas niko ne može da zaradi novac koji je u ovakvoj postavci stvari – primaran. O tim “pravilima” po kojima se odlučuje da li treba da se igra tenis ili ne definitivno treba još diskutirati. Ali, opet se vraćamo na početak – uz konstataciju da je očigledno da igrači nemaju dovoljno utjecaja i snage da artikulira i predstave svoje mišljenje i da se njihov glas čuje - upozorava Novak.

- Naravno, mi jesmo pričali s predstavnicima organizacije ATP turneje u periodu kada su se definirali parametri pravilnika o utjecaju vremenskih uvjeta na odigravanje mečeva. Ali, morate da razumijete da su pravila pod kojima se održavaju mečevi u okviru ATP turneje drugačija od onih koja su na snazi na Grend Slem takmičenjima. Organizatori Grend slemova imaju apsolutno pravo i slobodu da donose odluke a da se pritom ne konsultiraju ni s jednim igračem.

- Na primjer, ja sam, kao i svi ostali igrači, bio samo informiran preko medija da će, možda ove godine u glavnom žrebu Australijen Opena biti zvanično uvedena štoperica koja otkucava vrijeme između poena. Malo je nedostajalo i da se ta ideja primjeni. A da li je neko pitao igrače kada je to bilo razmatrano, ma ne… - razočarano konstatira Novak.

- Znači, organizatori Grend Slem turnira imaju tu neograničenu slobodu i pravo u donošenju odluka bez konsultacija s nama, a ja, iskreno, imam problem s tim. Ako su igrači ti koji stvaraju interes iza ovakvih manifestacija, ostvaruju kvalitet koji svi cijene, onda bi vrijednost igračkog glasa trebala da bude više priznata.

Na komentar da bi svi interesi organizatora Australijen Opena, igrača u Rod Lejver Areni, medija i publike bili “podmireni” time što je mogao da se zatvori krov i temperatura regulira klima uređajima, Đoković se slaže, ali i napominje:

- Ako se posmatra samo naš meč, onda je to sasvim razložno. Ali, vi morate da uzmete u obzir sve ostale terene i igrače koji prolaze kroz sve isto što i mi na Rod Lever Areni. I onda da li je fer i korektno prema drugim igračima da se samo na našem meču zatvori krov? Ipak, dešavalo se i prije i to baš ovdje 2009. godine, kada sam predao Rodiku (Roddick), da se krov zatvorio na zahtjev igračica, u tom slučaju Vilijams (Williams )i Kuznjecove, poslije set i po igre.

- Bojim se da bi se protesti ostalih igrača i problem koje bi takav potez “izrodio” pričinili mnogo veći problem nego bilo šta pozitivno što bi takva odluka donijela, i taj stav razumijem. Sa druge strane, igrači koji su u vrhu imaju određeni privilegirani tretman u drugim segmentima organizacije turnira, jer su te pozicije svojom igrom i dobrim rezultatima i zaslužili. Uzevši sve to u obzir, u ovakvim uvjetima bi ili svi igrači trebali da izađu na teren, ili niko. Po meni, mečevi se mogu odložiti, pomjeriti. Turnir ionako traje dvije sedmice, neki mečevi mogu da se igraju i sutra.

- Imamo osvjetljenje na svim terenima, mečevi mogu da se igraju i kasnije. I ako se mečevi završe u jedan ili dva ujutru, pa i kasnije, što je skoro redovna pojava baš ovdje, to je i dalje manji problem. U prošlosti se dešavalo da mečevi mogu da se odlože za 3-4 sata, i tehnologija i sve što imamo na raspolaganju bi mogla da budu iskorišteni kako bi sve prošlo u potpuno regularnim i prijatnijim uvjetima, ali to ovoga puta nije bio slučaj…

Komentarišući to što je WTA upravo dogovorila da će se završni turnir osam najboljih igračica i ženskih dublova njihove turneje narednih 10 godina igrati u Šenzenu, i to za nagradni fond od 14 miliona dolara (cijelih šest miliona više nego što su primanja muškaraca na Završnom Mastersu u Londonu), Đoković je, osim čestitki koleginicama i opasku da je Kina odličan izbor jer je tamo ženski tenis i popularniji i uspješniji nego muški, imao “reformatorski” prijedlog za ATP i po ovom pitanju:

- London je, po mišljenju apsolutne većine igrača, ako ne i svih, bio izuzetno koristan za naš sport. To je sredina u kojoj se tenis izuzetno cijeni, poznaje i podrška koju tamo osjećamo je neprocjenjiva. I pored toga, mišljenja sam da bi Završni Masters ATP turneje trebao da “putuje”, da mijenja mjesto održavanja. Ovaj turnir je najdragocjeniji “imetak” koje ATP organizacija ima, važnosti ranga Grend Slemova. Ugostiti osam najboljih igrača i dubl – timova u svojoj sredini je nešto što bi mnogi svjetski gradovi željeli da imaju i čuo sam da je interesiranje bilo izuzetno.

- London je svakako dobar, siguran izbor, ali mislim da ćemo mnogo više uraditi na popularizaciji našeg sporta širom svijeta, kao što je to odlučio WTA, ako bi češće “selili” Završni Masters, što bi se veoma pozitivno odrazilo i na spomenute prihode - konstatirao je Đoković.

NA VRH