NOGOMET

"Iza tuče huligana iz Splita krije se nešto veliko"

Avaz.ba

27.1.2018

Nisam zadovoljan odlukom o kaznama huliganima, iza napada se krije nešto mnogo veće, rekao je nedavno srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Naglasio je da nije zadovoljan činjenicom da su petorica iz huligana iz Hrvatske osuđena na zatvorske kazne od četiri do šest mjeseci zatvora, a zabranjen im je i ulazak u Srbiju idućih pet godina.

"Trudim se ne izlaziti iz okvira onoga što je odgovornost mog posla. U odluke koje donosi tužiteljstvo i sud se ne mogu miješati. Jesam li zadovoljan da netko završi na nekoliko mjeseci zatvora? Nisam, ali to je stvar koja je na samostalnim i nezavisnim pravosudnim organima", rekao je Stefanović.

Dodao je i da se nada da će tužiteljstvo nastaviti istragu i da gledanje cijele slike, a ne samo incidenta na stadionu, može ukazati i na to kakvi su kriminalni klanovi bili upleteni i što su bili njihovi interesi.

"To ovisi od tužiteljstva, a ja ću inzistirati na nastavku istrage jer smatram da se hapšenjem ovih pet pojedinaca istraga ne završava, to je moje mišljenje", kazao je Stefanović.

Dodao je da na temelju dostupnih informacija sve ukazuje da se nije radilo samo o tih pet pojedinaca.

"Pogotovo što je ovo bio slučaj bez presedana gdje je pet državljana druge zemlje došlo na naš stadion baš u trenutku kada su izazivali ovakva krivična djela, očigledno je da se iza toga nalazi nešto veće. Mi imamo neke informacije koje o tome govore, ali razumijem i odluku Tužiteljstva da u ovoj fazi završi istragu koja se odnosi na konkretna djela koja su tih pet osoba počinila", kaže Stefanović.

Na najveće kazne od po šest mjeseci zatvora osuđeni su Ante Firić i Stjepan Mihovilović, Jakov Podrug dobio je pet mjeseci, dok su Ivan Roland Mišković i Hrvoje Baković prihvatili ponudu tužiteljstva i provest će u zatvoru četiri mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.