NOGOMET

Darijo Srna suspendiran na 17 mjeseci zbog dopinga

Avaz Sport

22.2.2018

Desni bek Šahtara iz Donjecka i bivši reprezentativac Hrvatske Darijo Srna, koji je bio pozitivan na doping nakon utakmice Lige prvaka protiv Napolija 22. marta prošle godine, suspendiran je za 17 mjeseci.

Srna je priznao krivicu, ali je i izjavio kako nedozovljena sredstva nije unio namjerno.

Kao prvo i najvažnije želim iskreno istaknuti kako nikada nisam savjesno ili s namjerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo niti sam nezakonito i nepošteno pokušao na bilo koji način povećati svoju sportsku učinkovitost ili sposobnosti. Trenutno istražujem moguće izvore pronađene tvari te u potpunosti, dobrovoljno i s punim poštovanjem sarađujem s Nacionalnim antidopinškim centrom Ukrajine (NADCU) - kazao je Srna. 

Nacionalni antidoping centar Ukrajine objavio je u svom saopćenju kako je Srna suspendiran od 22. marta 2017. tako da se na teren može vratiti 22. avgusta ove godine.

U obzir je uzeto da Srna zabranjenu supstancu nije uzeo namjerno, a kazna je bez te činjenice mogla biti i veća. 

Treninzima će se moći vratiti 22. juna. Srna je u ukrajinskom Šahtaru od 2002. godine te je odigrao 536 utakmica za taj klub. Srušio je i brojne klupske rekorde, osvojio 25 trofeja (Evropsku ligu 2009. godine) i postigao 49 golova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.