NOGOMET

Robinjo se smijao tokom grupnog silovanja, osuđen na devet godina zatvora

Index.hr

23.2.2018

"Novi Pele", nekada su tako zvali Robinja (Robinho), danas 34-godišnjaka, kojem je slava nastupa u Santosu, Realu iz Madrida, Mančester Sitiju, Milanu i reprezentaciji Brazila udarila u glavu. 

Robinjo trenutno igra za prosječni turski Sivaspor, a nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog brutalnog grupnog silovanja 22-godišnje djevojke.  

Prema presudi koja čeka drugostepenu odluku, Robinjo je "pokazao apsolutni prijezir prema žrtvi dok ju je izlagao brojnim poniženjima i teškom seksualnom nasilju". 

Obrazloženje presude za zločin u kojeg je uz Robinja učestvovalo još pet silovatelja i koji je izvršen 22. februara 2013. u noćnom klubu u Milanu, objavila je italijanska novinska agencija ANSA. 

U njemu se otkriva niz gnusnih detalja nedjela za koje su na po devet godina zatvora osuđeni Robinjo i samo jedan počinitelj Rikardo Falko (Ricardo Falco), dok identitet preostale četvorice nije poznat.

Sud u Milanu u novembru prošle godine prvostepenom presudom kaznio je navedenu dvojicu zbog "seksualnog napada i grupnog silovanja" djevojke u poznatom noćnom klubu u Milanu. Brazilski nogometaš tada je igrao za AC Milan.  

Robinjo pravomoćnost presude čeka na slobodi, usprkos tome što je osuđen za težak zločin. U pritvoru nije zato što brazilski zakon brani izručenje državljana te zemlje u drugu državu, a u vrijeme izricanja presude Robinjo je bio u Brazilu.

Sutkinja koja je predsjedavala vijećem koje je donijelo presudu, u obrazloženju odluke navodi da je donešena nakon "detaljne procjene osobnosti oštećene i počinitelja nedjela". 

Zločinu je prethodila rođendanska zabava u mondenom milanskom "Sio Cafeu". Žrtva je bila tamo s dvije prijateljice na rođendanskoj zabavi, kada je vidjela Robinja sa suprugom i njegove prijatelje, za koje je potvrdila da ih zna od ranije. Njeno društvo tada je otišlo, a Robinjo je ženu s kojom ima dvoje djece (mlađi sin tada mu je imao tek godinu i deset mjeseci) odveo kući, nakon čega se vratio u klub. 

Silovatelji su tada djevojci nudili alkohol sve dok, kako tvrdi "nije postala nemoćna oduprijeti im se". Nakon toga su je, potvrđeno je rekonstrukcijom, odveli u ostavu noćnog kluba i tamo "iskorištavajući njeno pijano stanje, s njom izvršili brojne i uzastopne seksualne odnose, usprkos negodovanju žrtve."

Prema presudi, Robinjo i Falko pokazali su "potpuni prijezir prema mladoj ženi, podvrgli je brojnim ponižavanjima i činovima teškog seksualnog nasilja."

U obrazloženju nadalje piše da su pri tome komunicirali "hladno i bešćutno, pri čemu su pokazali nepogrešive znakove nedostatka morala i suosjećanja prema žrtvi. Optuženici su se pri tome nekoliko puta glasno smijali i tako dodatno pokazali potpunu nebrigu za stanje u kojem je žrtva".

  Sud je prihvatio nalaze ginekološkog i psihijatrijskog vještačenja žrtve, prema kojima su na njoj vidljivi fizički znakovi i psihičke posljedice silovanja. "I tokom njenog svjedočenja bilo je evidentno da je traumatizirana, govori tiho i osjeća stid zbog svega što je prošla." 

Robinjova obrana temelji se na tome kako nema dokaza da žrtva nije pristala na seks i da je dobrovoljno konzumirala alkohol. Nogometašev branilac na sudu je pročitao izjavu njegovog klijenta u kojoj tvrdi da se ne osjeća krivim zbog djela za koje je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.