NOGOMET

Bio sam alkoholičar i prodavao sam drogu

Avaz Sport

12.3.2018

Nevjerovatna priča o teškom odrastanju i problemima poslije završetka košarkaške karijere stiže iz Sjedinjenih Američkih Država.

Riječ je o Stivu Frensisu (Steve Francis, 41), trostrukom NBA All-staru, velikoj zvijezdi Hjuston roketsa i nekada jednom od najboljih plejmejkera najjače svjetske lige.

Frensis je zablistao odmah u prvoj sezoni u Roketsima sa 18 koševa, 6,6 asistencija i šest skokova po utakmici. Izabran je za debitanta godine (2000.) i u idućim sezonama podizao prosjek do 21,6 koševa po utakmici.

Imao je nekoliko fenomenalnih sezona u Hjustonu i Orlandu. Ipak, na kraju je završio katastrofalno. Otpušten je u Kini, jer je za 800.000 dolara po sezoni zabijao samo pola poena u prosjeku po meču... Inače, Frensis je u NBA karijeri zaradio 103,5 miliona američkih dolara.

No, bivši NBA as potpuno se izgubio nakon karijere, a napokon je odlučio otvoreno progovoriti o demonima koji su ga progonili. Sve je počelo kad je prije dvije godine uhapšen, jer je provalio u automobil i ukrao 7.000 dolara vrijedne stvari.

- Najteže mi je bilo čitati gluposti na internetu. Istina je da sam prodavao krek kao dječak, bio sam “phone boy” uličnim dilerima, i to četiri godine prije nego što sam zaigrao u ekipi s Čarlsom Barklijem (Charles Barkley) i Hakimom Oladžuvonom (Hakeem Olajuwon). Prodavao sam drogu ispred kineske radnje i gradio svoje malo dilersko carstvo - rekao je Frensis.

Košarkaš je priznao da se ne ponosi onim što je radio, ali da je bio primoran.

- Nije to nešto čime bi se čovjek pohvalio, ali morate razumjeti odakle dolazim i znati okolnosti u kojima sam to radio. Milion puta su me opljačkali, ni sam ne znam koliko su mi puta uperili pištolj u glavu. Pucnjave su bile najnormalnija stvar u mom kvartu - rekao je Frensis.

Karijeru je završio u Hjustonu u sezoni 2007/2008. Po odlasku iz NBA karavana mediji o njemu nisu pisali, sve dok nije ponovo počeo da upada u probleme. Frensis je 2017. optužen zbog vožnje u pijanom stanju, a u to vrijeme je već išao na odvikavanje od alkohola.

- Šta se desilo sa Stivom Frensisom? Pio sam mnogo, eto šta se desilo. A to može biti jednako loše kao i kad ste na kreku. U samo nekoliko godina izgubio sam košarku, izgubio sam identitet, mog očuha, koji se ubio. Poslije svega, želim samo jedno, da me ljudi pamte po onome što sam radio na terenu - izjavio je Frensis.

Teško djetinjstvo

Frensis je imao veoma teško djetinjstvo.

Ispričao je kako je, kao trogodišnjak, išao sa majkom u posjetu ocu u zatvoru, koji je robijao 20 godina zbog oružane pljačke banke. I braća su mu se bavila kriminalom dok je on odrastao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.