NOGOMET

Ima rak, bila na 48 zračenja, pa osvojila zlatnu medalju!

Avaz Sport

16.3.2018

Priča sa Zimskih paraolimpijskih igara koja motivira i na primjeru pokazuje da se sve može ukoliko se ima dovoljno volje, vjere i upornosti, svakako je priča osvajačice zlata u snoubord krosu - Bibian Mentel. Četrdesetpetogodišnja Holađanka, čija je jedna noga amputirana ispod koljena prije nekoliko godina, osvojila je zlato u snoubord krosu i to samo 10 nedjelja nakon što je bila podvrgnuta operaciji kancera vratnog dijela kičmene moždine.

Drama paraolimpijke počela je u julu. Ljekari su joj tada dijagnosticirali rak, deveti put u njenom životu. Bibian je 2002. godine izgubila potkoljenicu zbog toga što joj je tumor napao kost, a ovog puta je u pitanju bio vratni pršljen.

- Uslijedilo je 48 zračenja proteklog ljeta. Kada sam se, navodno, izliječila, vratila rehabilitacionim teninzima, ispostavilo se da je pršljen skoro kolabirao od raka i radiološke terapije. Hitno sam operirana - istakla je Mentel.

Ona je nedugo potom podvrgnuta dvjema uzastopnim operacijama vratnog kičmenog pršljena, a u Pjongčangu je osvojila zlatnu medalju u snoubord krosu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.