NOGOMET

Crni mart: Smrt pokosila šestoricu sportista!

N. CVIKO

29.3.2018

Davide Astori, Tomas Rodrigez (Thomas Rodriguez), Adrijan Lilebek (Adrian Lillebekk) i Bruno Boban četvorica su fudbalera koja su preminula ovog marta.

Crnu statistiku ovog mjeseca upotpunio je srčani udar koji je pokosio mladog američkog košarkaša Zeka Apšoua (Zeke Upshaw), a uvod u crni mart bila je smrt Skota Vestgarta, 31-godišnjeg britanskog boksera, koji je preminuo krajem februara.

Zašto su tragične situacije na sportskim terenima tako učestale, pitali smo primariusa doktora Emira Talirevića, specijalistu interne medicine i neurologije, subspecijalistu kardiologije.

- Možda se tako ne čini, ali statistički gledano, to nije veliki broj kad su u pitanju iznenadne srčane smrti. Dana je veoma veliki broj tih slučajeva i kod mladih ljudi koji nisu sportisti, ali i kod sportista. Uzrok smrti je maligni poremećaj srčanog ritma i u svim ovim slučajevima je identičan – kaže dr. Talirević.

Iako se zna uzrok, nema šanse da se ovakvo stanje predvidi i prevenira.

- Veoma je kompliciran proces utvrđivanja rizičnih faktora i nemoguće ih je definirati. Iako se radio veliki broj studija o toj temi, nije moguće definirati ključne prioritete. Pojednostavljeno, radi se o genetskoj predispoziciji koju je veoma teško otkriti. Kod pružanja pomoći kod ovih slučajeva, ključni su raspoloživost defibrilatora i prisustvo educiranih osoba. Ukoliko se pomoć pruži u roku od tri minute od zastoja srca, moguće je spasiti život, što smo vidjeli u nedavnom primjeru sa sarajevske Dolac-Malte, kad je spašen trkač, što je prava rijetkost – navodi doktor Talirević.

Često se može čuti kako sportisti uzimaju doping pa se laički postavlja pitanje izaziva li to ovakva stanja.

- Uzimanje tih sredstava može dovesti do zastoja rada srca, ali u ovim primjerima to nije bio slučaj. Za zloćudni poremećaj, što se desilo ovim sportistima, mora postojati baza – kaže dr. Talirević. 

Specifičan je slučaj Brune Bobana iz Slavonskog Broda, koji je preminuo nakon što ga je lopta pogodila u prsa. 

- Maligni poremećaj srčanog ritma može biti uzrokovan i udarcem lopte. Do traume, kontuzije srčanog mišića, može dovesti i jak udarac, recimo teniske loptice – rekao je doktor Talirević.

Smrt poznatih fudbalera

Smrt kapitena Fiorentine Davidea Astorija (31) 4. marta u hotelu u Udinama je najpoznatiji primjer, ali ih ima mnogo. Ista sudbina zadesila je mladog Tomasa Rodrigeza, fudbalera francuskog drugoligaša Tursa.

Fudbaler Benfike Mikloš Feher (Miklos) preminuo je tokom utakmice 2004. godine, a Danijel Harke (Daniel Jarque) preminuo je 2009. u trening-kampu Espanjola.

Antonio Puerta, igrač Sevilje, bio je 22-godišnjak kad se srušio na teren tokom utakmice s Hetafeom.

Pjermario Morosini (Piermario Morosini, 25) možda je mogao preživjeti srčani udar koji ga je pogodio tokom utakmice njegovog Livorna da su djelatnici hitne pomoći na vrijeme koristili defibrilator.

Jedan od poznatijih slučajeva je i onaj Kamerunca Mark-Vivijena Foea (Marc-Vivien Foe, 28), koji 2003. kolabirao u utakmici s Kolumbijom. Njegov sunarodnjak Patrik Ekeng (Patrick, 26) preminuo je 2016. u dresu Dinama iz Bukurešta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.