NOGOMET

Kralj rekao - dosta!

Avaz Sport

10.4.2018

Možda je njegov najveći hendikep što se bavio biatlonom, ne nekim sportom za široke mase, jer bi kao fudbaler, košarkaš, teniser, bio među najvećim zvijezdama današnjice.

Norvežanin Ole Ejnar Bjerndalen (Einar Bjorndalen) u karijeri je osvojio osam zlatnih olimpijskih medalja, od kojih četiri u Solt Lejk Sitiju 2002.

Nažalost, prije nekoliko dana jedan od najvećih olimpijaca svih vremena objavio je povlačenje.

S obzirom na to da ima 44 godine, nije nikoga iznenadio, ali je razlogom mnoge šokirao. Priznao je da ima zdravstvenih problema, srčanu aritmiju, koja se pojavila ove sezone, što je bila strogo čuvana tajna.

- Moja motivacija je nezaustavljiva. S veseljem bih nastavio karijeru još nekoliko godina, ali bila je ovo moja posljednja sezona. Imao sam vrhunsku pomoć doktora i dobro sam reagirao na liječenje, ali uvijek sam bio u zaostatku i pokušavao sam to nadoknaditi - istakao je legendarni Norvežanin.

Bjerndalen je odrastao u siromašnoj porodici, u gradu Simostrandu zapadno od Osla između Dramena i Honefosa, ali nikad to previše nije isticao.

- Porodica je bila jednostavna, odrastao u atmosferi koja me tjerala na strašno puno treninga. Roditelji su morali stalno raditi, ali sam uz brata počeo trenirati. Nordijsko skijanje bilo je dosadno, izabrao sam biatlon. Kao dječak imao sam jedan cilj, da budem svjetski prvak - prisjeća se Bjerndalen.

U karijeri se nikad nije razbolio, samo je jednom propustio tri treninga zaredom zbog povrede.

Zvijer na točkovima 

Dok je bio aktivan, Bjerndalen je dizajnirao “zvijer na točkovima”, veliki kamion težak 20 tona u kojem ima šest kreveta, kupaonicu, kuhinju, teretanu, stazu za trčanje, čak i lasersko strelište...

Sve to napravio je kako bi neometano trenirao u bilo kojem dijelu svijeta ili ako, recimo, ostane malo duže u Minsku (Bjerndalenova supruga je Darija Domračeva, bjeloruska biatlonka, koja također ima šest olimpijskih medalja).

Zahvaljujući sponzorima, zaradio je ogroman novac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.