NOGOMET

Armstrongova nagodba - 5 miliona dolara za prevaru!

Avaz Sport

23.4.2018

Posrnuli i osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong (Lance, 46) nagodio se sa saveznom vladom i pristao da plati pet miliona dolara zbog zloupotrebe nedozvoljenih sredstava i tako izbjegao sudski proces i moguću kaznu od 100 miliona dolara.

“US Postal”, koji je sponzorirao američkog biciklistu, tvrdio je da je Armstrong prevario porezne obveznike prihvativši milione dolara iz državne agencije, a u isto vrijeme je uzimao nedozvoljena sredstva. 

- Takmičar koji namjerno koristi ilegalne supstance, ne obmanjuje samo svoje konkurente i fanove nego i sponzore koji mu pomažu pri sportskim takmičenjima - rekao je državni tužilac.

Dodao je da nagodba pokazuje da su oni koji varaju odgovorni. S druge strane, Armstrong na sporazum gleda kao na pobjedu.

- Drago mi je što sam riješio ovaj slučaj i krenuo naprijed. Radujem se što ću se posvetiti mnogim sjajnim stvarima u životu - supruzi, djeci, pisanju i filmskim projektima, dobrotvornom radu s oboljelima od raka... – rekao je Amerikanac.

Armstrong je naglasio da je želio da s “US Postal Servisom” zakopa “ratnu sjekiru”, iako vjeruje da je njihova akcija “neutemeljena i nepravedna”.

- Prije pet godina, preuzeo sam punu odgovornost za svoje greške i pokušao da se iskupim. Kad god sam sjedio za volanom tima “US Postal”, jurio sam svim srcem i uvijek sam bio ponosan što sam nosio njihov grb na grudima - rekao je bivši biciklista.

Njegov bivši timski kolega Flojd Lendis (Floyd), koji je 2010. priznao uzimanje dopinga i optužio Armstronga da je radio isto, kao “zviždač”, ima pravo na 25 posto nagodbe.

Armstrong je prvo odbacivao sve Lendisove tvrdnje, ali je u januaru 2013. godine, gostujući kod američke TV voditeljice Opre Vinfri (Oprah Winfrey), priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Transfuzija krvi

Posrnuli biciklista, kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta “Tur d'Frans”, kao i olimpijska medalja iz Sidneja, sistematski je uzimao nedozvoljene stimulanse i koristio transfuziju krvi.

Počeo je da se dopinguje devedesetih. Bio je vođa dopinga u američkoj ekipi “US Postal”. Uzimao je testosteron, hormon rasta i druga sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.