NOGOMET

Prikuplja lopte, zastavice, isječke iz štampe...

H. ČALIĆ

24.4.2018

Poznati gračanički geometar Husein Devedžić danas na svom imanju u Lohinji Donjoj uživa u penzionerskim danima, ponajviše uređujući svoju veliku zbirku sportskih uspomena, kolekciju koja je svojevrsni svjedok svega onoga što je u vezi sa sportom, a prohujalo je s vremenom.

Budući da je Devedžić i sam bio dugogodišnji nogometaš nižerazrednog Jedinstva iz rodne Lukavice kod Gračanice te da mu je sin Amir nosio dres Bratstva i Slobode iz Tuzle, Husein je imao priliku sakupiti i sačuvati brojne uspomene sa sportskih terena.

Njegovu kolekciju čine dresovi i lopte sa potpisima igrača do kojih je mogao doći, knjige iz oblasti sporta, zastavice, ulaznice za značajne utakmice, kopačke, bokserske rukavice, isječci iz štampe...

- Na najvišem mjestu je zastava moje domovine Bosne i Hercegovine, tu je negdje i slika sina Amira, koji je dogurao do Hamburga, a to nije mala stvar. Onda su tu slike mojih unučića, ustvari, ja sam se više bazirao na prikupljanje uspomena sa sportskih terena u vezi sa mojim krajem, mojom Gračanicom.

Sjećam se kad je RK Gračanica 2001. postao prvak države pa iste godine u Kupu šamiona igrao sa slavnim njemačkim Kilom - prisjeća se Devedžić i napominje da gračaničke nogometaše i rukometaše, kad dobiju važnu, a tešku utakmicu, počasti ukusnom večerom.

Huseinu u sređivanju sportske zbirke mnogo pomažu prijatelji, donoseći mu ono što može imati svoje mjesto u njoj, a desna ruka mu je bratić Almir, profesor tjelesnog odgoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.