KOSOVO I VIDIĆ

Sve tajne Aleksa Fergusona: Legendarni trener nije omiljen u Srbiji, a razlog je prilično bizaran

Blic.rs

7.5.2018

Vijest da je slavni trener Aleks (Alex) Ferguson doživio moždani udar potresla je planetu.

Čovjek koji je obilježio cijelu jednu eru u Mančester junajtedu, na čijoj klupi je proveo 27 godina, stvorio je generacije slavnih fudbalera, ali postoje i neke manje poznate činjenice o njemu.


Kako je doveo Gigsa?

Uspio je da nagovori Rajana Gigsa (Ryan Giggs) da napusti Akademiju Mančester sitija 1987. godine.

- Posjećivao sam njegovu porodicu svakog drugog dana. Njegova majka nam je spremala večeru. Majka je ključ svakog transfera, otac samo "živi svoj san kroz sina", majka uvijek želi više za svog dječaka, rekao je Ferguson ovim povodom.


Poziv koji je promijenio sve

Nemanja Vidić bio je na korak od potpisavanja ugovora sa Liverpulom. Ferguson ga je pozvao telefonom i rekao: "Gledao sam te na utakmici Srbija - Francuska. Želim te ovdje." Ostalo je historija.


Večera sa posebnim klincem

Kada je otišao na večeru sa dvanaestogodišnjim Bekamom, Dejvid mu je poklonio hemijsku olovku. Ferguson mu je rekao: "Hvala Dejvide. Znaš šta, ovom olovkom ću da potpišem tvoj ugovor sa Mančester junajtedom." Tako je i bilo.

Uvijek je u autu slušao - o ratu

Čuveni menadžer "crvenih đavola" bio je opčinjem građanskim ratom u Americi, iako je bio veliki pobornik mira. Imao je 12 audio knjiga o pomenutom ratu i svakodnevno ih je slušao dok je vozio.

"Zvuk je bio kao da je stvarno fen, a lice ti postane toplo od tog dranja"

"Fergijev fen" je izraz koji su igrači koristili za situacije kada je Aleks "držao lekciju" nekom igraču. Unio bi se u facu i iz njega bi nekontrolisano "kuljao" bijes. Vidić je jednom izjavio da je "fergijev fen" razlog zašto Junajted igra toliko dobro kad je najteže.


Fergijevo vrijeme

Fergijevo vrijeme (Fergie time) je period od 79 sekundi. Navijači tima sa "teatra snova" su vjerovali da će sudija produžiti meč onoliko koliko je potrebno da njihovi ljubimci preokrenu rezultat ukoliko gube. BBC je analizirao ovu pojavu i rezultati su pokazali da meč u kome "crveni đavoli" gube traje 79 sekundi duže od onog u kome imaju vodstvo nakon 90. minuta.


Vadio Kina (Keane) iz zatvora

Nekadašnji kapiten Mančester junajteda Roj Kin (Roy Keane) nekoliko pita završio je u zatvoru. Ferguson je lično išao da ga izbavi, ali je o tome rijetko pričao.


"Nemanja, nemoj u rat!"

Kada je 2008. godine proglašena nezavisnost Kosova, slavni trener je dugo razgovarao sa Nemanjom Vidićem. U autobiografiji je naveo da je osjećao potrebu da unaprijed odgovori štopera od odlaska u vojsku.

Šetao je sa njim dugo oko terena i pričao mu kako cijela ta situacija sa Kosovom nije razlog da Vidić baš tog trenutka napusti klub i obuče uniformu. Vidić je kasnije izjavio da je "lijepo što je Fergi to naveo u knjizi, ali nije baš bio na korak od odlaska u vojsku te godine".

Ipak, ovo ponašanje Fergusuna nikako nije naišlo na razumijevanje u većem dijelu javnosti u Srbiji, jer su to mnogi protumačili kao podršku Kosovu. Niko nije ni pomislio da se radi o sportskim razlozima.


Laktanjem do trijumfa

Aleks Ferguson je bio vlasnik paba u Glazgovu sa posebnim dijelom koji je nazvao "Elbow Room" (lakat-soba) kao podsjećanje na njegov omiljeni način igre - borbeno, uz laktanje, bez odustajanja.


Oporavak

Ferguson se i dalje nalazi na intezivnoj nezi u jednoj bolnici u Mančesteru, nakon što je operisan zbog izliva krvi u mozak koji se desio u subotu. Njegova operacija dobro je prošla, ali moraće da ostane u bolnici naredni period.

Sedamdesetšestogodišnji Ferguson u maju 2013. završio je karijeru posle 27 godina na klupi Mančester junajteda i čak 38 osvojenih trofeja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.