NOGOMET

Rusi kažnjeni zbog vrijeđanja Pogbe i Dembelea!

Fena

8.5.2018

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Ruski nogometni savez (RFU) novčanom kaznom od 30 hiljada švicarskih franaka zbog rasizma ruskih navijača na prijateljskoj utakmici s Francuskom, igranoj u martu u St. Peterburgu.

Na meti ruskih navijača bili su tamnoputi igrači „Tricolora“ Paul Pogba i Ousmane Dembele, koje su domaći "častili" majmunskim urlicima.

FIFA je provela istragu videodokaza, utvrdivši kako je u rasističke incidente bio uključen samo ograničen broj navijača.

Rusija, kao domaćin skorašnjeg Svjetskog prvenstva, je obećala da će se boriti protiv rasizma.

- Šteta što se takvi diskriminirajući događaji odvijaju ovdje, ali srećom, oni su vrlo rijetki i ne predstavljaju trend - izjavio je Aleksej Sorokin, izvršni direktor ruskog mjesnog odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva, prenosi Hina.

FIFA je potvrdila kako će arbitri na Mundijalu u slučaju rasizma koristiti postupak u tri koraka. Prvi korak bit će prekid utakmice i upozorenje da se diskriminirajuće ponašanje mora zaustaviti. Ukoliko se uvrede ponove, sudija može ponovo zaustaviti utakmicu i zatražiti još jedno upozorenje, a treći korak je prekid utakmice. 

Na stadionu u St. Peterburgu igrat će se ukupno sedam utakmica. Četiri utakmice grupne faze SP-a: Maroko - Iran, Rusija - Egipat, Brazil - Kostarika i Nigerija - Argentina, jedna utakmica osmine finala, jedno polufinale i utakmica za 3. mjesto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.