NOGOMET

Najbolje je kad počne treće poluvrijeme

Avaz Sport

8.5.2018

Veteranski ragbi prilagođen je igračima starijim od 35 godina te je vrlo popularan među gledaocima jer pruža atraktivne akcije iskusnih majstora. Turniri su poznati po odličnoj zabavi na travnjaku, ali i van terena. 

Proteklog vikenda je na stadionu Kamberovića polje u Zenici održano drugo izdanje tradicionalnog turnira na kojem su učestvovali veterani iz Starčeva, Zagreba, Siska i Zeničani iz brojnih evropskih zemalja. 

Ova tradicija okupljanja veterana je dosta stara u Evropi, čak postoji i EVRA (Evropska veteranska ragbi asocijacija), koja je ove godine okupila oko 150 iskusnih sportista u Zenici, po ragbiju odavno poznatoj širom Starog kontinenta.

Revijalna utakmica je samo jedan od povoda za okupljanje, tu je i neizostavno „treće poluvrijeme“ koje je održano i ovaj put. Miodrag Milenković (65) je dugi niz godina bio član ekipe Borca iz Starčeva s kojom je igrao i četvrtfinale Kupa bivše države.

- Ovaj sport je svima nama „ušao u krv“ još davno. Mi na ovaj način želimo pokazati mladim ljudima prednosti bavljenja sportom. Trenutno u Starčevu imamo izuzetno mladu ekipu s kojom radimo i vjerujem da će u skorije vrijeme pokazati zavidan napredak –rekao je Milenković i dodao da su oduševljeni prijemom u Zenici. 

Dragutin Vlahović (60) nastupao je za ekipu Zagreba od 1975. do 2004. godine, a bio je i član reprezentacije bivše države.

- Nakon prvog druženja prošle godine smo obećali doći ponovno. Ragbi je specifičan iz više razloga, mi ne težimo nekom velikom novcu i profesionalizmu. Tu smo zbog samog sporta. Uvijek smo igrali iz gušta i tako je i danas, nakon toliko mnogo godina – kazao je Vlahović i dodao da je treće poluvrijeme u njihovim godinama najpopularnije.

Najkorektniji sport

- Ragbi sam igrao od 1972. godine i uspio sam nekoliko puta biti član ekipe Siska koja je osvojila Kup i prvenstvo bivše države.

Iako s tribina ponekad izgleda malo drugačije, ragbi je možda i najkorektniji sport. Rijetko kad se dogode neki izgredi i povrede se vrlo rijetko dešavaju – kazao je Hazim Crnkić (60) i dodao da je Sisak uvijek bio poznat po ovom sportu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.