ARBITRI Milorad Mažić, Srbijanac koji će voditi finale Lige prvaka

Ekspert za mesnu industriju s pištaljkom

Avaz Sport
18.05.2018 16:22

Milorad Mažić, srbijanski fudbalski sudija, sudit će 26. maja u Kijevu finale Lige prvaka između Real Madrida i Liverpula. Veliko je to priznanje za ovog arbitra, ali i za savez i zemlju iz kojih dolazi.  

Mažić je trenutno najbolji djelilac pravde s ovih prostora, a možda i u Evropi. No, njegov put nije bio lagan. Kako i kuda ga je vodio?

Milorad Mažić rođen je 1973. godine u Vrbasu, oženjen je i ima dva sina, Ognjena i Gordana. Po zanimanju je doktor ekonomskih nauka, a radi u mesnoj industriji, u kompaniji “Zlatiborac”, čiji je regionalni direktor.

- Te 1996. godine, kad sam uzeo pištaljku u ruke, znao sam da će to biti moj život. Po završetku postdiplomskog studija i doktorata, otišao sam u drugom pravcu. Vidio sam da mi je mjesto tamo gdje postoji neposredan kontakt s ljudima. Zato sam upisao marketing na agroekonomskom smjeru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Bazirao sam se na prodaju i u tom sektoru i danas radim - kaže Mažić.

Sudija pred kojim je meč karijere, ovih dana je u centru pažnje medija u Srbiji. Tako smo saznali mnogo i o njegovom privatnom životu.

- Supruga je već 20 godina uz mene. Ona me zna me u dušu. Druge ljude mogu da prevarim ili isfoliram, ali ona će uvijek prepoznati kad sam neraspoložen. Makar umirao od smijeha u tom trenutku – govori Mažić.

Prema njegovom mišljenju, jedini igrač koji zahtijeva posebno detaljnu pripremu i pristup samoj utakmici jeste Zlatan Ibrahimović.

– Što se tiče Zlatana, to je jedini igrač za koga, zaista, morate dobro da se pripremite uoči utakmice. Nije problem ako nekada svojom odlukom naljutite publiku, problem je ako Ibrahimovića okrenete protiv sebe. E, to, onda, nikako nije dobro - kaže Mažić.

Iz mladosti pamti Mundijal u Italiji 1990. godine.

– Sjećam se utakmice protiv Argentine i tuge zbog poraza. Imali smo fenomenalnu reprezentaciju, vrhunski izbalansiranu pod rukom jednog znalca Ivice Osima. Bio sam gost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prije godinu i po na seminaru njihovih sudija i oduševio sam se kad sam vidio Ivicu u prvim redovima. Nikad neću zaboraviti kako su ga prije tog Mundijala stavili na stub srama, a on sve stoički podnio i stigao do podviga. Tada nisam imao ni ideju da ću se jednog dana baviti suđenjem - prisjeća se Mažić.

Savjest mu je, kaže, mirna poslije svake odluke i to je ono što ga najviše čini sretnim u ovom poslu.

- Srećom, isključio sam se i ne pratim šta se piše poslije utakmice. Poslušao sam savjet čuvenog njemačkog sudije Herberta Fandela, koji je, opet, preporuku dobio od još čuvenijeg Helmuta Kruga (Hellmut). Rekao mi je da izbrišem sve aplikacije s telefona i da ne kupujem novine. Lijepa vijest ne prodaje štampu. Ljudi vole pompezno i to me ne zanima – ispričao je jednom prilikom Mažić.

Citira Selimovića

Kad govori o suđenju i načinu na koji postiže potrebnu ravnotežu, Mažić citira misao Meše Selimovića: “Ne voliš da budeš na smetnji, ne voliš da te neko krivo pogleda, ne voliš da ti iko ružnu riječ kaže. Kako, onda, misliš da živiš?”

Kod nas je normalno da gori

Beogradski derbi poslužio je Mažiću da stasa i sakupi dragocjena iskustva. 

- Poslije jedne utakmice na kojoj je gorjela tribina na stadionu Crvene zvezde, sudio sam Barceloni u Ligi prvaka. Buskets (Sergio) prišao mi je u tunelu i pitao me je li to u Srbiji počeo rat. Odgovorio sam mu da je to kod nas normalno - kaže Mažić.

Oglasi

NA VRH