EKSTREMNI SPORTOVI

Karavan polazi iz Teksasa, u septembru stiže na Stari most

Avaz Sport

26.5.2018

Naredne sedmice, 2. juna, u Teksasu se otvara deseta, jubilarna sezona „Red Bull Cliff Diving“ svjetskog prvenstva. Priliku da uživo gleda svjetsku cliff diving elitu četvrtu godinu zaredom imat će i publika u našoj zemlji, 8. septembra na Starom mostu u Mostaru. 

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo od 2009. godine putuje svijetom i oduševljava ljubitelje vratolomnih akrobacija i skokova u vodu sa ekstremnih visina. U protekloj deceniji, prvenstvo je imalo 75 stanica u 25 zemalja, više puta obišlo planetu i privuklo preko 1,3 miliona gledalaca.

Slavljenička deseta sezona počinje 2. juna, takmičenjem na jezeru Posum Kingdom u Teksasu (SAD), i imat će ukupno sedam stanica. Na ovogodišnjem kalendaru, pored Teksasa, našli su se: Bilbao (Španija), Sao Miguel (Azori, Portugal), Sisikon (Švicarska), Kopenhagen (Danska), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Polinjano a Mare (Italija). Muškarci će nastupiti na svih sedam stanica, dok će prvenstvo žena imati pet takmičenja.

Titulu u muškoj konkurenciji brani Džonatan Paredes (Jonathan), koji je u šokantnoj završnici prošle godine preoteo prvo mjesto od Gerija Hanta (Gary Hunt) i prekinuo njegov niz od tri uzastopna naslova. Hunt će svakako dati sve od sebe da vrati krunu, a pored njih dvojice ne treba zanemariti ni Blakea Aldridgea, trećeplasiranog prošle sezone. Ali, tu je cijeli niz skakača koji mogu pomrsiti račune favoritima.

Kod žena, prva favoritkinja je Rijana Ifland (Rhiannan Iffland), koja je osvajala dva prethodna prvenstva. No, ove godine se vraća Lizan Ričard (Lysanne Richard), viceprvakinja iz 2016. godine, s kojom je do samog kraja vodila bitku za titulu. Tu su još Adrijana Himenez (Adriana Jimenez), trećeplasirana u prošloj sezoni, i Ana Bader (Anna), koja se prošle godine vratila nakon pauze zbog rođenja djeteta i odmah zabilježila odlične rezultate.

Borbu najboljih svjetskih skakača i skakačica i njihove nevjerovatne skokove s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metra (žene) i ove godine ćemo gledati na Starom mostu u Mostaru, koji je u prethodne tri godine postao istinski „klasik“ ovog takmičenja.

Takmičenje u Teksasu bit će direktno prenošeno 2. juna od 22:15 na www.redbullcliffdiving.com, Red Bull TV, te kanalima na svim društvenim mrežama.

Kalendar takmičenja

2. jun – Teksas, SAD

30. jun – Bilbao, Španija

14. jul – Sao Miguel, Azori, Portugal

5. august – Sisikon, Švicarska

25. august – Kopenhagen, Danska

8. septembar – Mostar, Bosna i Hercegovina

23. septembar – Polinjano a Mare, Italija


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.