HISTORIJA

Ovensovih 45 minuta

Avaz Sport

28.5.2018

Džesi Ovens (Jesse Owens) je rođen prije više od 100 godina, ali i danas, a i u narednih stotinu godina bit će sportista o kojem će se pričati priče.

Američki atletičar najviše se pamti jer je 1936. godine na Olimpijskim igrama koje su održane u nacističkoj Njemačkoj osvojio četiri zlatne medalje i kao Afroamerikanac zasjenio domaće sportiste.

Podvig koji je napravio prije 83 godine, 25. maja 1935. godine, vjerovatno će ostati nedostižan. Na mitingu u En Arboru oborio je tri svjetska rekorda, skoku udalj (8,13 m), na 220 jardi (201 m na ravnoj stazi) rezultatom od 20,7 sekundi i na 220 jardi s preponama na ravnoj stazi rezultatom od 22,6 s, te izjednačio svjetski rekord na 100 jardi (91 m) rezultatom od 9,4 s.

Pred Hitlerom

Ono što je još nevjerovatnije od četiri svjetska rekorda jeste da je sve te rezultate ostvario u periodu od 45 minuta!

Što se tiče priče oko Olimpijskih igara na kojima ga je gledao direktno Adolf Hitler, godinama se prepričavalo kako ga nacistički firer nije želio ni pogledati zbog toga što je bio tamnoput, sam Ovens je to demantirao u svojoj biografiji.

Problemi s rasizmom

- Kad sam prošao pored Hitlera, on je ustao, mahnuo mi je rukom, a ja sam mu odmahnuo. Mislim da su hroničari pretjerali u prikazivanju njemačkog firera – napisao je Ovens u biografiji „Priča Džesi Ovensa“.

Mnogo veće probleme Ovens je imao u svojoj državi, gdje se stalno suočavao s rasizmom. Kada je putovao s koledž ekipom morao je ići u posebne vagone i spavati u hotelima gdje su bili samo crnci.

U Bijeloj kući nije organiziran prijem, a Atletski savez je organizirao prijem u njegovu čast u jednom hotelu, ali je Džesi do sale morao ići teretnim liftom jer je onaj hotelski bio samo za bijelce.

Na ovim Olimpijskim igrama u Berlinu bio je zlatni na 100 metara, 200 metara, 4x100 metara i skoku udalj.

Učitelj mu dao ime

Ovens je rođen 12. septembra 1913. godine u Oukvilu kao Džejms Klivlend Ovens (James Cleveland).

Ime Džesi dao mu je učitelj u školi u Klivlendu, koji ga nije razumio kada se predstavljao. Džejms je rekao da ga svi zovu Džej Si (J. C.), a učitelj je razumio da je rekao Džesi i taj nadimak ostao mu je do kraja života.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.