NOGOMET

Robijaši na terenu, policija na tribinama

Avaz Sport

3.6.2018

Kako robijaši osvajaju svjetsku titulu? Na penale! To je učinio Peru, savladavši Rusiju u napetom finalu u peruanskoj prijestonici Limi.

Nije to bio onaj pravi Mundijal, koji će početi uskoro u Rusiji, ali je bio dovoljno ozbiljan da ga peruanske vlasti nazovu Prvim svjetskim prvenstvom za zatvorenike!

Okus slobode 

Nogometna euforija u ovoj južnoameričkoj državi zbog prvog plasmana na završnicu SP-a nakon 36 godina doprinijela je tome da čak i zatvorenici na travnjaku okuse slobodu.

- Mogu barem udahnuti zrak - kaže Fransis Valero (Francis), 27-godišnji krijumčar droge.

Svaki od 16 zatvorskih timova takmičio se pod zastavom učesnika pravog SP-a. Utakmice su sudili profesionalni arbitri.

Inicijalna faza takmičenja organizirana je na lokalnim igralištima. Finalisti su za nagradu imali priliku da istrče na stadion u Limi, kapaciteta od 60.000 mjesta.

Naravno, zbog specifičnih igrača, od kojih su mnogi osuđeni za najteža krivična djela, tribine su bile skoro prazne (ulazak je bio dozvoljen samo limitiranom broju članova porodica), ali je, zato, osiguranje bilo više nego impresivno - 200 dobro naoružanih policajaca, zaštićenih pancirima, od kojih su mnogi bili raspoređeni i na tribinama.

Poraz Rusije

No, to nije spriječilo igrače i navijače da uživaju u meču kao da je riječ o pravom finalu. Reprezentacija Perua, koju je predstavljao zatvor Lurigančo, pobijedila je tim Rusije, sastavljen od robijaša iz Čimbote. Šampioni su za nagradu dobili pehar, medalje i sportsku opremu.

- Na turniru sam osjetio slobodu iako znam da ću ubrzo nazad. Titulu sam posvetio svojoj porodici - rekao je Tomas Agire (Thomas Aguirre), igrač pobjedničkog tima, inače osuđen za pljačku.

Četiri grupe

Poput pravog turnira, ovaj zatvorski šampionat igrao se u prvoj fazi po grupama, čiji su domaćini bili zatvori u Ankonu, Čimboti, Iki i Limi.

Polufinale se igralo u zloglasnom Luriganču, zatvoru sa čak 9.700 robijaša, od kojih su mnogi kategorisani kao veoma opasni, mada je sagrađen za maksimalno 3.500 zatvorenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.