KRIVOKLETSTVO

Svjetski mediji bruje: Podignuta optužnica protiv Luke Modrića, prijeti mu pet godina zatvora!

Agencije

6.6.2018

Svjetski mediji prenose u srijedu vijest o osudi Zdravka Mamića, ističući da se radi o najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa u čije je suđenje bila upletena i hrvatska nogometna zvijezda Luka Modrić.

Sud u Osijeku osudio je bivšeg izvršnog direktora Dinama na šest i pol godina zatvora zbog utaje poreza i izvlačenja profita od transfera igrača.

‘Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu’, piše BBC i ističe da se suđenje bivšem izvršnom direktoru Dinama dotaknulo i igrača Reala Luke Modrića koji je optužen za krivokletstvo.

Veznjak Kraljevskog kluba osumnjičen je za davanje lažnog iskaza na suđenju, kada je upitan za transfer iz Dinama u Tottenham 2008.

Britanski javni servis podsjeća da su navijači Dinama godinama upozoravali kako Mamić i njegovi ljudi koriste klub za lično bogaćenje. Skandal je internacionaliziran 2016. kada su najijači hrvatske nogometne reprezentacije bacili baklje na teren tokom održavanja Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, piše BBC.

Dpa o Mamiću piše kao o ‘nogometnom mogulu’ koji je u utorak, dan uoči izricanja presude otišao u susjednu BiH, čiji je državljanin. I njemačka novinska agencija prenosi da bi Modrić, bude li osuđen za krivokletstvo, mogao dobiti pet godina zatvora.

‘Modrić je pred sucima promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za krivokletstvo’, navodi dpa.

Agencija podsjeća da Mamić ‘ima dugu povijest verbalnih sukoba s novinarima, navijačima i političarima, kao i tuča na tribinama i ulicama’ te da je i sam bio nekoliko puta napadnut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.