MISTERIJA

Zašto niko ne zna ko su majke Ronaldove djece

Independent

7.6.2018

Bilo da mislite kako je Kristijano (Cristiano) Ronaldo najbolji nogometaš svih vremena ili ne, on nikako nije samo sportska legenda, već globalni brand.

Nogometaš koji sam sebe naziva CR7 (po inicijalima i broju na dresu), povećava svoje bogatstvo promocijom na Instagramu, gdje ima 106 miliona sljedbenika. Nerijetko te fotografije prikazuju komičnu i narcisoidnu stranu zvijezde koja pozira, a u njegovoj su pratnji često i najpoznatije mlađahne ljepotice.

No, u cijeloj se slici pojavljuju i djeca. Ronaldo već mjesecima ponosno objavljuje kako je postao otac blizanaca - djevojčice Eve i sina Matea. Osim toga, on je prije šest godina prvi put postao otac i sinu dao ime Kristijano Jr.

Postoje bezbrojne spekulacije o tome zašto je 32-godišnji Ronaldo i dalje neženja, tračevi o njegovoj navodnoj homoseksualnoj orijentaciji (unatoč svim glamuroznim ženama s kojima je viđen) te zašto nogometaš nije objavio identitet majke njegovih blizanaca?


Niko ne zna tačno kada i gdje su rođeni, piše Independent. Slična intriga i dalje okružuje rođenje Kristijana Juniora, a očigledno je kako je Ronaldo otac svoje velike porodice koja funkcionira posve bez majke.

Osim njega, koji je posve zauzet treninzima, reklamnim kampanjama i naslikavanjem, djecu očigledno odgaja njegova majka Dolores, sestre Alma i Liliana i čitava vojska dadilja.

Vještačka oplodnja i surogat majke recept za savršenu djecu?

Kristijano je prvo šokirao javnost kad je u dobi od 26 godina objavio da je postao otac, samo kratko objasnivši da su sva roditeljska prava prebačena na njega te da majka neće imati nikakav kontakt s djetetom. Kasnije je Ronaldova majka otkrila da je sama po njega otišla u privatnu bolnicu na Floridi te ga odvela u Španiju (što danas ispada laž jer u njegovom krsnom listu piše kako je rođen u istoj bolnici gdje su nedavno rođeni i njegovi braća blizanci).

Je li ga rodila surogat majka ili je Kristijano rezultat afere na jednu noć, do danas ostaje nepoznato. Ronaldo nije nikakav čarobnjak, već muškarac s puno novca koje je spreman dati za svoj cilj.

Tako je javnosti postalo poznato da koristi usluge surogat majki, odnosno da pronalazi žene koje su spremne na vještačku oplodnju, porođaj i potom odricanje od djeteta - naravno sve uz masnu nadoplatu.


Ovog su puta, nakon rođenja blizanaca, britanski mediji istražili slučaj te otkrili da su blizanci začeti u laboratoriju u Los Angelesu, a dio dokumenata je dostupan javnosti. U njemu je jasno vidljivo kako je bila riječ o surogat trudnoći te se ime majke ne vidi.

Djeca su rođena u kalifornijskoj La Mesi, u blizini granice s Meksikom. Djeca su rođena prije tri sedmice, Eva u 9.07, a njen brat minutu kasnije, piše u matičnoj knjizi rođenih. Time je riješen makar dio misterije - javnost je nagađala kako blizanci uopće to nisu, odnosno da ih nisu rodile iste majke, a list rođenja je potpisala dežurna ginekologinja, dr. Maria Kastiljo (Castillo).


Zašto najpoželjniji neženja svijeta to radi?

Vodeća američka advokatica u području surogat roditeljstva, Stefanija Kabaljero (Stephanie Caballero), smatra kako je Ronaldo sigurno biološki otac te djece, a pretpostavlja kako sva njegova djeca dolaze iz "serije embrija".

Surogatske klinike rutinski oplođuju nekoliko jajašca istovremeno, zamrzavaju ih i pohranjuju godinama, u slučaju da klijent poželi još djece.

Kabaljero otkriva kako je tačno Ronaldo mogao doći do troje djece. Prvi je korak odabrati jednu od mnogobrojnih agencija u Kaliforniji, gdje je surogatstvo postalo industrija vrijedna milijarde dolara, jer su tamošnji zakoni naklonjeni potencijalnim roditeljima.

Tako roditelji mogu postati i samci, parovi bilo koje orijentacije i slično. U Portugalu su surogat dogovori zabranjeni zakonom, osobito jer je Ronaldo "samac".


On djecu ne dobiva, već kreira

- Niti jedan portugalski sud ne bi priznao nikakav dogovor između Kristijana i zamjenske majke te bi takav dogovor bio proglašen nevažećim - ističe Kabaljero.

U Kaliforniji, agenciji se samo plati 150 hiljada eura za blizance, od čega 40 hiljada eura ide majci. Ronaldo je mogao odabrati donoricu jajašca (koja obično prima oko 7000 eura) između stotina žena čije su fotografije i podaci iz biografija navedeni na internetskoj stranici agencije.

Budući da je jasno kako je Ronaldo htio djecu na svoju "sliku i priliku", ili kako je jednom izjavio "koji će nositi njegove nogometne gene", odabrao je slične, sportske tipove žena koje su Latinoamerikanke.

S obzirom da mu djeca liče, očito je njegova sperma drugi dio jednadžbe. U Kaliforniji se druga žena odabire da nosi oplođeno jajašce (najčešće kako se ne bi stvarala emocionalna povezanost između nje i djeteta koja bi otežala stvari nakon rođenja). Sve se to regulira i ugovorom koji se prije trudnoće potpisuje, a prema njemu se žene odriču svih prava.

To bi moglo objasniti zašto je Ronaldova sestra Katia navodno primijetila da djeca imaju dvije majke, koje su navodno i Meksikanke. Nakon rođenja, sređuju se rodni listovi i putovnice, zbog čega su blizanci i uspjeli stići u Španiju za tri sedmice, a opet ih je dovela nogometaševa majka, jer je on igrao za državnu reprezentaciju Portugala protiv Rusije.


Majke vjerovatno ni ne znaju kome su rodile djecu

Prema strogim uslovima diskrecije i prava na privatnost, ženama koje su donirala jajašca kao i onima koje su iznijele trudnoću do kraja, najčešće se niti ne kaže gdje su djeca "završila".

No zašto Ronaldo nije jednostavno imao djecu sa svojim djevojkama, primjerice s Irinom Šajk (Shayk) s kojom je pet godina bio u ljubavnoj vezi?

Lokalni se svećenik Žoao (Joao) Rodrigues iz njegove zemlje usudio otvoreno kritizirati nogometaša, govoreći da "s time što radi ide protiv boga te uskraćuje djeci pravo na jednog roditelja".


Svemu je krivo problematično djetinjstvo?

Neki Ronaldovi stari prijatelji i susjedi sugeriraju kako je njegova odluka da sam odgaja djecu potaknuta traumama iz djetinjstva. On je kao najmlađi od četvero djece odrastao u siromaštvu, živeći u jadnoj kući sa zidovima punim azbesta. Njegov je otac postao težak alkoholičar nakon što se vratio iz rata u Africi, a njegova je majka u strahu da neće imati dovoljno novca da se brine za još jedno dijete navodno popila napitak koji je trebao izazvati pobačaj Ronalda dok je bio u trbuhu.

Njegova je majka progovorila i o grižnjoj savjesti koju je imala kada ga je sa samo 12 godina poslala samog u Lisabon da igra nogomet. Neke od drugih teorija zašto želi biti jedini roditelj djeci govore kako je to ultimativni dokaz njegove narcisoidnosti i jedini želi biti odgovoran za njihov uspjeh, druge kažu kako ne bi svoje djevojke nikad želio "poružniti trudnoćom", a treći pak da je doista gay koji to pokušava prekriti sa svime mogućim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.