MUNDIJAL 2018.

Putinovi batinaši na SP-u: Bičuju žene i protivnike voljenog vođe, a sada paze na navijače

Index.hr

12.6.2018

Bič od kože, koji Rusi zovu nagajka, standardan je dio njihove opreme. Kao što su i kožne čizme, maskirne uniforme i krznene šubare.  

U Rusiji su dobro poznati, a Putinovim protivnicima zloglasni, jer ih vladar zemlje koristi za brutalno razbijanje mirnih protesta protiv njega, u, navodno, demokratskoj Rusiji.

Tako je bilo i početkom maja, kada su se u centru Moskve okupile stotine demonstranata kako bi prije četvrte Putinove predsjedničke inauguracije mirno protestirali protiv vožda koji željeznom rukom vlada Rusijom.

I dok su oni koristili svoje demokratsko pravo da mirno i nenasilno izražavaju neslaganje s režimom, na njih su brutalno krenuli Putinovi jurišni odredi sastavljeni od Kozaka. Zaletjeli su se na demonstrante udarajući ih šakama i nogama, bičujući ih nagajkama i kidajući im transparente.

Isprebijani demonstranti, kao i novinari koji su izvijestili o nasilju nad njima, ubrzo su saznali da će navedena paravojna jedinica, službenog naziva Središnji kozački bataljon, biti zadužena za red u Moskvi, Rostovu i Volgogradu i tokom skorog SP-a.

Putin se dakle ne pouzda u policiju i Nacionalnu gardu, nego je angažirao i Kozake koji i debelo u 21. stoljeću na vladare zemlje paze kako su to radili u stara vremena carske Rusije.

"Čuvanje reda" u zemlji, bila ona careva ili Putinova, odnosno bez obzira na to ubijaju li židove i muslimane ili bičuju li protivnike režima po Moskvi ili friško okupiranom Krimu, pitanje je časti i stoljetne dužnosti Kozaka.

Nemilosrdni konjanici iz južnih krajeva oduvijek su slijepo lojalni ruskim carevima i pravoslavnoj crkvi. Tako su 1917. završili na gubitničkoj strani u građanskom ratu protiv boljševika. Nakon toga sovjetski režim brutalno se obračunao s njima i bili su gotovo istrijebljeni.

Naravno, kao i sve drevne ruske vrijednosti, kozački batinaši uskrsnuli su pod Putinom, koji je posebno slab na sve što veliča beskompromisnost, nacionalizam i militarizam. Na gore priloženom videu možete vidjeti kako se njegovi jurišnici obračunavaju s opozicionim političarima.

U jedinicama Kozaka sebe su pronašli mnogi demobilizirani vojnici, otpušteni policajci, ali i nasilni besposličari, kojima je ponovno stupanje na scenu ovog reda koji ne razmišlja, nego mlati i bičuje koga gospodar naredi, dalo smisao životu.

Kozački komandanti ističu da će nekoliko stotina pripadnika njihovih snaga tokom SP-a biti maksimalno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema stranim navijačima.

Možda će Kozaci prema njima doista i biti takvi, ali za kraj podsjetimo što su napravili na prošlom velikom natjecanju u Rusiji na kojem ih je uposlila država. Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. članice skupine Pusi Rajot (Pussy Riot), poznate po suprotstavljanju Putinu, organizirale su ulični performans koji je protiv režima govorio plesom i pjevanjem.  Kozaci su došli, izbičevali djevojke, bacili ih na pod i odveli. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.