MUNDIJAL 2018

Otac mu ubio maćehu, on izbacio Italiju sa SP-a, donio klubu i reprezentaciji titule, a danas ga nema nigdje

Goal.com

15.6.2018

Nije u historiji velikih finala bilo puno "slučajnih junaka".

Svjetski i evropski tron odlučujućim su golovima donosili Mario Gece, Andres Iniesta, Ronaldo, Andreas Breme, Buručaga, Mario Kempes, Gerd Miler, Fernando Tores, David Trezege, Oliver Birhof...

Nego, sjećate li se ko je prije dvije godine donio evropski naslov Portugalu?

Da, mnogima treba malo mućkanja glavom da se sjete tog momka koji je ušao u 79. minuti finala protiv Francuske umjesto Renata Sančeza, a u 109. zabio jedini gol finala. A Eder je danas ''nestao'' iz reprezentacije.

Od 23 igrača koja su osvojila Euro 2016. u Rusiju je Portugal otišao bez njih čak desetorice! Iako je selektor isti Fernando Santos.

Među desetoricom koje je Santos ovom prilikom preskočio je i Eder. Zašto?

Eder je prešao 30. godinu, u sezoni nakon Eura tek je u devetoj utakmici za Lille zabio gol, 1. oktobra 2016.

Da bi prošloga ljeta prešao k Ćorluki u moskovski Lokomotiv. U šampionskom pohodu sudjelovao je u 18 utakmica, uz devet u Evropskoj ligi i jednu u kupu), ali u pola susreta ulazio je s klupe. U cijeloj je sezoni zabio samo četiri gola, od čega tek jedan ove godine, ali vrlo vrijedan: za pobjedu protiv Zenita u pretposljednjem kolu, kojim je Lokomotiv osigurao naslov! Eto, čovjek za ključne golove...

Tim učinkom i prosjekom od 354 minute za pogodak (uz to i tek dvije asistencije), nije zadobio povjerenje Fernanda Santosa. Štoviše, i poziv na širi spisak od 35 igrača čini se kao nagrada za Edera...

Tako je čovjek donio Portugalu evropski tron, Lokomotivu naslov prvaka Rusije, a čak je zaslužan i što se Italija nije plasirala na SP u Rusiju! Kako?

Portugal je u prijateljskoj utakmici 2015. pobijedio Italiju s 1:0, a baš zbog tog poraza Italija je u žrijeb kvalifikacija za Rusiju ušla u drugom šeširu (preskočila ju je Rumunija!?), pa završila u skupini sa Španijom. Ostala iza furije i morala u dodatne kvalifikacije na Švedsku. Pogađate, Eder je zabio taj gol Italiji...

Otac u zatvoru, ubio mu maćehu

Inače, Eder je rođen u Gvineji Bisau, a otac je stigao u Britaniju u potrazi za azilom. No, dok mu je sin doživljavao zvjezdanu slavu, Filomeno Antonio Lopes odsluživao je posljednje godine 16-godišnje kazne zatvora zbog ubistva svoje djevojke (30), Ederove pomajke!

Zločin je napravio u aprilu 2002. jer je posumnjao da ga partnerica vara, udario ju je ključem od automobila, pa udavio i bacio u rijeku. Osuđen je na doživotnu robiju, a najmanje 16 godina.

- Otac mi je u zatvoru otkako mi je bilo 12 godina. Pomajka mi je pronađena mrtva i on je optužen. Mislim da je dobio 16 godina - otkrio je u jednom intervjuu Eder.

"Otkako sam u portugalskoj Academici počeo zarađivati, mogao sam dolaziti u Englesku posjećivati ga u zatvoru. I činio sam to za svake praznike."

- Došao sam s majkom u Portugal iz Gvineje Bisau, otac je već bio ondje. A onda me jednoga dana otac samo pokupio iz mamine kuće i odveo da neko vrijeme živim s njim.

Ali, ubrzo je završio u domu za nezbrinutu djecu pokraj Coimbre jer roditelji si nisu mogli priuštiti da se brinu o njemu.

- Bio sam tužan, osjećao sam se napušteno. Jedna mi sestra studira u Volverhamptonu, jedna je, također, dugo živjela u Engleskoj, brat mi je u Portugalu, imam porodice svugdje.

"A dom mi je pomogao da očvrsnem."

Hoće li nedostajati Portugalu? Možda, za te utakmice na 1:0, ključne... možda već večeras u derbiju prvoga kruga protiv Španije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.