MUNDIJAL 2018

Ludi Nijang: Sad je heroj, samo da ne sjedne u Ferrari, završit će iza rešetaka

Nijang slavi gol protiv Poljaka

Sportske.net

20.6.2018

Junak Senegala M'Baje Nijang je, vjerovatno, luđi od Marija Balotelija (Balotelli), otkad je 2012. kao klinac i veliki talent iz Kaena stigao u Milan, tri puta je bio u zatvoru, na kraju je osuđen u domovini. 

Šta god radili, Senegalci bi trebalo da ga spriječe da sjedne u automobil u Rusiji, jer Ferrari je nevolja za 23-godišnjeg napadača.

Njegova priča je čudna, u Kaen je došao na probu, u prvom meču dao tri gola kao dijete. Zaigrao je u 16 godina za prvi tim, prodat je Milanu, otac je odbio da u njegovo ime potpiše ugovor.

Kao klinac u Milanu iako nije bio punoljetan se zakucao Ferrarijem u drvo, Bog ga je sačuvao, a probao je da se prebaci na suvozačko mjesto u trenutku kad je stigla policija. Prenoćio je u zatvoru, a njegov otac je morao doći da ga izvede na slobodu.

To je bio tek početak, na pozajmici u Monpeljeu, ponovo se slupao, izazvao sudar, osuđen je na 18 mjeseci uvjetno, morao odraditi i društveno korisni rad. Bio je blizu zatvora, nije i dalje imao dozvolu.

Poslije se vratio u Italiju, položio i opet se slupao, ovoga puta se povrijedio u Ferrariju i odsustvovao sa terena nekoliko mjeseci.

Zanimljivo da nikada nije nađena ni kap alkohola, on jednostavno voli da vozi brzo.

I s reprezentacijom je priča bila čudna, porodica ga je pritiskala da zaigra za Francusku, prošao je sve mlađe kategorije, on je želio da igra za Senegal. Pričalo se da će ga Gali pozvati da igra prijateljski meč da bi računali na njega u budućnosti i spriječili ga da prihvati poziv Afrikanaca. Ali, on se tada povrijedio u ovom sudaru.

Poslije je rekao: ''Ja na jednoj, porodica na drugoj strani, i bio sam na ivici da popustim. Doduše, u to vrijeme nisam bio ni za Francusku, ni za Senegal kako sam igrao'', bio je iskren.

I onda prije manje od godinu stigao je poziv Senegala, prihvatio je, svjestan da u Francuskoj neće igrati, porodica se ljutila.

- Sada su sretni, i ja sam, hvala Senegalu što su me zvali, vjerovali u mene, iako znam da me svi kritiziraju i gledaju podozrivo poslije svih gluposti koje sam napravio - rekao je pred prvenstvo.

Gol protiv Poljaka je bio način da počne otplaćivati dug.

Samo mu sklonite Ferrari iz vidokruga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.