Mračna historija stadiona na kojem se igralo finale SP: Jeziva tajna Lužnjikija

Express.hr

Finale svjetskog prvenstva Hrvatska i Francuska igrali su na moskovskom stadionu Lužnjiki.

Mnogi će ga se sjetiti kao mjesta na kojem se održalo i finale Lige prvaka u kojem je Mančester junajted nakon jedanaesteraca pobijedio Čelzi 6:5. Na stadionu se održalo i Svjetsko prvenstvo u atletici 2013. godine, na kojem su Jusejn Bolt i Šeli-En Frejzer osvojili po tri zlatne medalje.

U pripremi za velika sportska natjecanja glavni stadioni često dolaze pod povećalo. Postavljaju se pitanja hoće li biti završeni na vrijeme, koliko su radnici koji su na njima radili iskorišteni i koliko se sredstava u izgradnju uložilo.

No historija takvih lokacija često ostaje neispričana. Stadion Lužnjiki ima nevjerovatnu i tragičnu historiju koja prati historiju Rusije, tj. Sovjetskog saveza i kulture toga vremena, socijalizma i posljednje faze sovjetskog političkog eksperimentiranja.

Originalno je nazvan Vladimir Ilič Lenjin stadion a otvoren je 31. maja 1956. godine u jugozapadnom dijelu Moskve, na obalama rijeke. Ime koje danas nosi dobio je 1992. godine, i u grubom prijevodu znači "livada", čime se referira na livade na kojima je izgrađen.

Originalni stadion isplaniran je i dizajniran u samo 90 dana te 1954. godine, a njegova izgradnja završena je u 450 dana tokom dvije godine. Taj veliki projekt nije samo imao cilj odati počast Lenjinu, već je bio i pokazatelj moći sovjetske ekonomije i njihovih mogućnosti izgradnje, posebno u sistemu koji je dizajniran kako bi prepoznao i nagradio radnike koji su nadmašili njihova poslovna očekivanja.

Takav je pristup industrijalizirao naciju i izgradio cijeli niz gradova po nevjerovatnoj brzini za vrijeme Staljina. Originalni stadion nije izgrađen bez izazova, posebno što se tiče vode u tlu, zbog kojeg je izgrađen na dubokim temeljima koji su ga podigli za oko 50 cm.

Ubrzo je postao prepoznatljivi dio moskovskog krajolika, vidljiv iz obližnjeg Sparrow Hillsa, a ovjekovječen u slici Konstantina Yuona iz 1956. godine - Moskva, pogled na Lenjinov stadion Lužnjiki.

Uspoređujući pogleda tada i sada, lako se može primijetiti koliko se grad promijenio u proteklih 60 godina.

NA VRH

Podijeli članak na