OFFSIDE

Najpopularniji sportovi na svijetu: Šokantan popis Top 10!

Goal.com

1.8.2018

Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji nogomet je samo učvrstio svoju poziciju neupitno najvećeg sporta na svijetu.

Hoćete prema broju navijača, sportaša koji se njime bave ili novca, u prvom je planu uvijek nogomet.

Ali ko je do njega? Prema istraživanju "World Atlasa", koje se baziralo na broju ljudi koji su se izjasnili kao pratioci tog sporta, top-lista deset najpopularnijih sportova prilično je iznenađujuća. Usudili bismo se reći: iznenađujuće je možda i sve osim broja 1!


#10 Golf

Procjenjuje se da ga širom svijeta prati 450 miliona ljudi, a najviše u zapadnoj Evropi, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi.  Poječe iz Škotske, odakle se preko Velike Britanije proširio po svijetu.

#9 Ragbi

Prati ga 475 miliona ljudi, a najviše se širio iz Velike Britanije u zemlje Komonvelt nacija. Prvi oblici ragbija uočeni su još u srednjovjekovnoj Engleskoj. U Evropi je popularan u Britaniji i Francuskoj, a izvan Evrope u Australiji i Okeaniji, te Južnoj Africi.

#8 Bejzbol

Procjenjuje se da ga prati 500 miliona ljudi, od čega velika većina u SAD, Karibima i Japanu. Nastao je u SAD i postao popularan u 19. stoljeću.

#7 Košarka

Sport koji je popularan i raširen u svim krajevima svijeta prati 825 miliona ljudi. Izmislio ga je dr. Džejms Nejsmit (James Naismith) 1891. u SAD, kao zamjenu za nogomet jer se može igrati u zatvorenom i manja je šansa od nesreće.

#6 Stolni tenis

I taj je sport raširen u cijelom svijetu, ali visoku poziciju na ovoj listi ipak može zahvaliti činjenici da je masovan u najmnogoljudnijoj zemlji Kini. Procjenjuje se da ga prati 875 miliona ljudi. I on je nastao u Engleskoj, u 19. stoljeću i otad vuče nadimak ping-pong.

#5 Odbojka

Najutjecanija je u zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi, ali itekako globalno popularna, zato ima 900 miliona pratilaca.  I za odbojku se priča kako je nastala u SAD, 1895. godine izmislio ju je Vilijam Morgan (William G. Morgan), posluživši se elementima košarke, tenisa, rukometa i bejzbola.

#4 Tenis

Prvi sport s milijardu pratilaca i vrlovelikim utjecajem u svijetu je tenis.  Vjeruje se da su nešto slično igrali stari Egipćani, Rimljani i Grci, a moderna verzija nastala je u Francuskoj.

#3 Hokej na travi

Najveći je šok na listi treće mjesto hokeja, koji u svijetu ima dvije milijarde pratilaca! I to samo u određenim dijelovima svijeta, jer u nekima - pa i kod nas - mu je popularnost vrlo niska.  Hokej se igra u Evropi, Africi, Aziji i Australiji, a potječe iz Engleske, s početka 19. stoljeća. Tako visoko mjesto na listi može zahvaliti iznimnoj popularnosti u mnogoljudnoj Indiji.

#2 Kriket

I na drugom mjestu veliki šok i sport tako nisko na listi omiljenih kod nas - kriket! Njega širom svijeta prati 2,5 milijardi fanova!  Također se širio od Velike Britanije preko zemalja Komonvelta, još od 16. stoljeća. I također brojku od 2,5 milijardi može zahvaliti iznimnoj popularnosti u Indiji, te okolnim Šri Lanki, Bangladešu, Pakistanu...

#1 Nogomet

Na vrhu je nogomet sa četiri miliona pratilaca, što je više od pola svjetske populacije, koja je u maju ove godine dosegla 7,6 milijardi ljudi.  Igra slična nogometu igrača se još u drevnoj Kini u 2. stoljeću, a nagađa se čak i ranije u starom Rimu, Grčkoj i(li) Japanu. Dok se domovinom modernog nogometa smatra Engleska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.