OFFSIDE

Olimpijski pobjednik poslije 30 godina šokirao priznanjem o dopingu: Htio sam se ubiti

Sada se bori s brojnim psihološkim problemima

Kristjian Šenk. Twitter

Avaz Sport

28.8.2018

Njemački i svjetski mediji su u utorak objavili priznanje jednog vrhunskog sportaša koje je još jednom bacilo sjenu na sportska postignuća u prošlosti.

Bivši olimpijski pobjednik u desetoboju Nijemac Kristjian Šenk (Christian Schenk) je priznao da je koristio doping. 

Šenk je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine za Njemačku Demokratsku Republiku. Za Ujedinjenu Njemačku je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu 1991. godine u Tokiju, a bio je bronzani i na Evropskom prvenstvu 1990. godine u Splitu. S obzirom na njegovo priznanje, sve tri medalje s najvećih atletskih takmičenja i Olimpijskih igara osvojene su pod utjecajem dopinga.

On je istinu skrivao 30 godina, a sada se bori s brojnim psihološkim problemima, što je otkrio u razgovoru za "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

- Patim od teškog oblika depresije, borio sam se crnim mislima, razmišljao sam čak da sebi oduzmem život - pokajao se Šenk, čija će autobiografija biti objavljena sljedećeg mjeseca. Također je priznao da je prvi put upotrijebio doping kada je imao 20 godina.

- Godine 1985. je to za mene bilo kao korak naprijed, shvatio sam to kao neku vrstu priznanja. Kada sam prvi put dobio tablete, postao sam dio tima, što je značilo da se očekivalo od mene - rekao je Šenk.

- Prvo sam negirao uzimanje zabranjenih supstanci. Zatim sam počeo koristiti pravno blaži izraz - da se nikada nisam dopingovao. Naravno, obje tvrdnje su laž - kazao je Šenk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.