OFFSIDE

Gundoan: Kad nas njemački političari zovu pogrdnim imenima, zar to nije rasizam?

Oglasio se i veznjak Mančester sitija povodom sporne fotografije

Ilkaj Gundoan. AFP

Avaz Sport

28.8.2018

Prije nekoliko mjeseci njemački nogometni reprezentativci Mesut Ozil i Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan) fotografirali su se s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), a njihova fotografija je dosta uzburkala njemačku javnost. Dvojica fudbalera su neposredno prije početka Mundijala u Rusiji pristala učestvovati u političkoj kampanji turskog predsjednika. 

Nakon šokantnog ispadanja Njemačke u grupnoj fazi Mundijala na udaru je bio Mesut Ozil, koji se nakon prvenstva oprostio od reprezentacije, a danas se oglasio i drugi akter sa sporne fotografije Ilkaj Gundoan. 

On je stao u odbranu bivšeg saigrača i ponudio je svoju verziju priče.

- Da li je ta afera bila rasistička prema nama? Evo, recite vi meni. Nije li rasizam kada njemački političar napiše na Facebooku: "Njemačka nogometna reprezentacija: 25 Nijemaca i dvojica kozoj****a?" To je nešto što morate nazvati rasizmom. Međutim, ne znači da su svi Nijemci rasisti, naprotiv. Odrastao sam u Njemačkoj i nisam se susretao s tim. Ipak, sada su mnogi rasistički reagirali na tu fotografiju. Na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine svi su govorili da smo porodica, 23 najbolja prijatelja, a sada je suprotna priča. Mesutov odlazak je gorkog okusa. Učinio je mnogo za njemački nogomet i sigurno da je ekipa mnogo izgubila. On je za mene napravio puno toga i jedan je od razloga što sam izabrao igrati za Njemačku -  rekao je Gundoan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.