ZANIMLJIVO

Trener Spartaka iz Trnave: Bilo me sram što sam iz Srbije

Fudbalski stručnjak zbog "ić" postao El Maestro

Kurir.rs

Kurir.rs

24.10.2018

Fudbaleri Dinama iz Zagreba u četvrtak u okviru Lige Evrope gostuju kod ekipe Spartaka iz Trnave, a glavna tema u medijima iz regiona je doskorašnji trener slovačkog tima Nestor El Maestro, koji je porijeklom iz Srbije.

Nestor El Masetro je rođen 1983. godine u Beogradu. Otac mu je od ranog djetinjstva usadio ljubav prema fudbalu. Vodio ga je redovno na utakmice Crvene zvezde. Međutim, kada je napunio osam godina, s porodicom se preselio u Englesku.

Kada je napunio 16 godina, odlučio je promijeniti ime, jer se stidio svog porijekla.

- Htio sam da se riješim onog "ić". Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me i sram što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije prezime se završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine -  rekao je u jednom intervjuu za ''Guardian'' Nestor.

Prvi put je ime promijenio u Džon Smit (John Smith), a onda je vratio ime Nestor i dodao El Maestro jer mu je zvučalo "cool". 

- Sad sam El Maestro duže nego što sam bio Jevtić i naučio sam da živim s tim - rekao je 35-godišnji trener.

Trenersku karijeru je počeo u Engleskoj u amaterima, pisao je treninge i slao ih klubovima širom Evrope. Dobio je odgovor od Vest Hema, tačnije njihove akademije. Zatim je uslijedio poziv Austrije iz Beča. 

Nakon velikog uspjeha odlučio je da napusti klub i prihvati ponudu CSKA iz Sofije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.