VELIČANSTVENO

Nestvarne scene "Superklasika": Pogledajte šta su napravili navijači Rivera

Ludnica u Buenos Ajresu

Navijači u Argentini su najstrastveniji i najimpresivniji na svijetu. Screenshot

Index.hr

12.11.2018

U prvom susretu finala Kopa Libertadores argentinski nogometni velikani Boka juniors i River plejt su pred 50.000 gledalaca na La Bombonjeri u Buenos Ajresu odigrali 2:2.

Revanš susret je 24. novembra na stadionu Monumental. Argentinski "Superklasiko" ubraja se među najveće gradske derbije na svijetu, a Boka i River do sada su odigrali 248 utakmica, no večeras su se prvi put međusobno susreli u finalu najprestižnijeg južnoameričkog takmičenja.

Boka je za sada uspješnija, slavila je 88 puta, River sedam puta manje, a 78 susreta je završilo bez pobjednika.

Za Boku je ovo 11 finale južnoameričke Lige prvaka, a do sada je šest puta slavila, posljednji put 2007. River je pak do sada pet puta igrao u finalu i tri puta pobijedio. Posljednji put 2015. godine.

Nogomet je u Argentini više od igre, a tamošnji navijači vjerovatno su najluđi, najstrastveniji i najimpresivniji na svijetu. Atmosfera kakvu oni naprave u svijetu sporta raritetna je, pa smo tako odlučili izdvojiti ispraćaj nogometaša Rivera na mitsku La Bombonjeru prije utakmice. Zatim, atmosferu u kafićima Buenos Ajresa te na samom stadionu. Prizori su veličanstveni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.