SARAJEVO Predsjednik UEFA-e u posjeti glavnom gradu BiH

Aleksander Čeferin sutra otvara nove službene prostorije NSBiH

Nova Kuća nogometa omogućit će administraciji optimalne uvjete za rad

Fena
21.11.2018 17:07

Čeferin: Otvara nove prostorije krovne kuće bh. nogometa

Foto: Arhiv

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin posjetit će u četvrtak Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekt dijelom je finansiran iz sredstava koja su za NSBiH opredijeljena iz UEFA "HatTrick" programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih evropskih nogometnih saveza, saopćeno je iz UEFA-e. 

UEFA "HatTrick" program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugalu, a finansira se iz prihoda ostvarenih od organizacije evropskih prvenstava. Otad je u razvoj nogometa investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da finansiraju "Grassroots" i ostale razvojne projekte.

Sistem finansiranja funkcionira na bazi četverogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktuelnog ciklusa osigurano je 610,5 miliona eura, odnosno 153 miliona eura godišnje za razvoj nogometa na teritoriji svih 55 evropskih nacionalnih saveza. 

- "HatTrick" je iznimno važan razvojni program. On potvrđuje koliko je UEFA posvećena razvoju evropskog nogometa i da ta posvećenost doseže mnogo dalje od reprezentativnih i klupskih takmičenja - ističe Čeferin.

''Vjerujemo da je rast i razvoj nacionalnih saveza apsolutni preduvjet koji mora biti ispunjen da bi nogomet ostao održiv, uspješan i svima dostupan'', dodao je. 

Tokom prethodnih godina značajan dio sredstava iz "HatTrick" programa bio je opredijeljen za projekt nacionalnog trening-centra u Zenici. Ovaj sportski kompleks sadrži terene s prirodnom i vještačkom podlogom, te optimalne uvjete za pripremu sportista, što potvrđuju i rezultati koje Bosna i Hercegovina bilježi na reprezentativnom nivou.

- Ideja o izgradnji trening-centra postojala još od 2000., ali je izvedbeni projekt urađen tek 2008. godine. Za izgradnju su izdvojena sredstva kroz "HatTrick" I projekt (1.950.000 eura) i "HatTrick" II (2 miliona eura), pa je centar otvoren u septembru 2013. godine - kaže predsjednik NSBiH Elvedin Begić. 

- Uspješno su realizirani i projekti izgradnje mini terena za ustanove za osobe s posebnim potrebama na osam lokacija, a većinu finansijskih sredstava za izgradnju osigurala je upravo UEFA. Evropska krovna kuća nogometa podržala nas je i na projektu poboljšanja infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH, kao i na unapređenju infrastrukture na stadionu Bilino polje na kojem naš nacionalni tim rijetko gubi utakmice. Bez sredstava iz HatTrick programa bilo bi gotovo nemoguće otvoriti novu administrativnu zgradu Saveza, na čemu smo neizmjerno zahvalni UEFA-i - dodao je.

Nova kuća nogometa u Sarajevu omogućit će administraciji optimalne uvjete za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekt na nogomet u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze. 

- Sretni smo što podrška pružena kroz "HatTrick" program daje pozitivne rezultate - zaključio je Čeferin i čestitao Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i predsjedniku Elvedinu Begiću na kvalitetnom radu, kako na terenu tako i van njega.

NA VRH