SPORT I POLITIKA

Gvardiola za katalonsku nezavisnost: Nebitno je hoće li Barca igrati u La Ligi

Trener Mančester sitija priznao kako još nije spoznao idealno rješenje moguće situacije

Gvardiola: Gorljivi pobornik za nezavisnost Katalonije. Arhiv

Index.hr

22.11.2018

Iako je, pišu španski mediji, politička situacija u Kataloniji delikatna, Pep Gvardiola (Guardiola) potaknuo je svoj bivši klub Barcelonu da preuzme vodeću ulogu u borbi za nezavisnost.

Barcelona se mora odvažiti i prihvatiti važnu rolu u procesu nezavisnosti. Nemoguće je razumjeti Barcelonu kao klub bez saznanja o prošlosti Katalonije. Barcelona je bitna u cjelokupnom pokretu zbog svoje identifikacije s katalonskom kulturom -  poručio je rođeni Katalonac na predavanju na Univerzitetu u Liverpulu. 

Gorljivi pobornik, koji i u dijaspori aktivno potiče katalonsku nezavisnost, naglasio je kako su sport i politika usko povezani.

Sjećam se kada je Gus Hidink (Guus Hiddink), jedan od najvećih nogometnih trenera u historiji, prije nekoliko godina zaustavio utakmicu jer je na tribinama ugledao nacističke zastave. Rekao je da se utakmica ne smije nastaviti dok se zastave sa svastikama ne sklone. Iskoristio je svoju moć za društveni boljitak - prisjetio se istaknuti borac za katalonsku nezavisnost koji je protekle godine bio pod policijskim nadzorom jer je sredinom juna 2017. godine pročitao manifest u kojem je pozvao narod da izađe na referendum i izjasni se za otcjepljenje od Španije. 

Upitan za Barceloninu budućnost i status u španskom prvenstvu postane li Katalonija nezavisna država, trener Mančester sitija priznao je kako još nije spoznao idealno rješenje moguće situacije.

Referendum će odrediti hoće li ljudi živjeti bolje ili ne. Najmanja je briga hoće li Barcelona nastupati u španskoj ligi ili neće. Donese li se odluka o katalonskoj nezavisnosti, pronaći će se rješenje za i Barcelonu. Ipak, nemam projekciju o njenoj budućnosti - zaključio je bivši trener španskog kluba s kojim je između 2008. i 2012. godine opčinio svijet i osvojio pregršt trofeja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.