KRIV JE

Njemački sud: Napadač na autobus Borusije Dortmund osuđen na 14 godina zatvora

Kladio se na pad vrijednosti dionica nogometnog kluba

Detalj s današnje presude. 24sata.hr

Fena

27.11.2018

Njemački sud osudio je danas 29-godišnjeg muškarca na 14 godina zatvora zbog bombaškog napada na autobus nogometnog tima Borusija Dortmund.

Sud u Dortmundu proglasio je Sergeja V., muškarca s dvojnim njemačko-ruskim državljanstvom, krivim po 28 tačaka, i to za pokušaj ubistva u napadu izvedenom 11. aprila 2017.

Javni tužilac zatražio je doživotnu robiju za Sergeja V., koji je izveo napad u okviru dobro planirane sheme.

Tadašnji defanzivac Borusije Mark Barta (Marc Barta) i policajac povrijeđeni su u napadu, koji se desio kada je autobus nogometnog tima napuštao hotel u kome su odsjeli prije meča Lige prvaka protiv AS Monaka.

Segej V. je bio optužen da je posjedovao tri eksplozivne naprave u pokušaju da ubije igrače i da time dovede do pada vrijednosti dionica kluba na berzama.

On je priznao da je proizveo bombe i da ih je aktivirao, ali je negirao da je namjeravao ubiti bilo koga, tvrdeći kako je samo želio izazvati paniku i strah.

Napadač se kladio na pad vrijednosti dionica nogometnog kluba, u nadi da će profitirati "desetine hiljada eura", priznao je on.  

Njegovi advokati tvrde da bi Sergej V. trebao biti proglašen krivim samo za izazivanje eksplozije, što povlači maksimalnu kaznu od deset godina zatvora, prenosi dpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.