DIRLJIVO Postao poznat zahvaljujući improviziranom dresu Argentinca

Maleni fan Mesija strahuje za život: Vodi me iz Afganistana

Talibani ne toleriraju nogomet i uzore

Avaz Sport
06.12.2018 14:35

Murtaza: Dresovi i lopte su ostali u kući

Foto: AFP

Maleni Afganistanac Murtaza Ahmadi postao je poznat zahvaljujući improviziranom dresu Lionela Mesija (Messi), koji mu je stariji brat napravio od plastične kese. Nakon što je fotografija stigla u ruke Mesija, Argentinac je mališanu ispunio želju i na utakmici u Dubaiju izveo ga na teren, poklonio mu svoj dres s potpisom i proveo dan s njim.

On je sada protjeran iz svoje kuće, gdje su mu ostali pravi dres legende Barcelone i lopta koju je dobio na poklon od Argentinca. Zajedno sa svojom porodicom pobjegao je u Pakistan, ali zbog neimaštine ponovo se vratio u svoj Kabul, koji je pod paljbom. Sada živi u unajmljenoj sobi, javljaju afganistanski mediji. 

- Nedostaje mi kuća. Ovdje nemam ni loptu. Povedi me sa sobom. Ne mogu da igram nogomet i stalno se čuju eksplozije. Dresovi i lopte su ostali u kući, jer smo morali da odemo usred noći i majka mi je rekla da sve ostavim - napisao je dječak Mesiju.

Talibani su tražili malog Murtazu i poručili da će ga ubiti, jer oni ne toleriraju nogomet i uzore. U međuvremenu, afganistanske snage protjerale su talibane iz te oblasti, ali je Murtazina porodica odlučila da se ne vraća kući.

Njegova majka ne smije ga pustiti vani s drugom djecom, iz straha da će ga neko oteti i tražiti otkupninu. Za to vrijeme, osmogodišnji Murtaza, dok se igra u dvorištu, mašta o jednoj stvari.

- Nadam se da ću ponovo vidjeti Mesija - poručio je Murtaza.

NA VRH